Iata cinci dintre obiceiurile alimentare de la care ei nu se abat.
Mananca multe legume
Japonezii mananca foarte multe legume. Din meniul lor zilnic nu lipsesc varza, ardeii grasi, salata, ceapa, rosiile, morcovii, ciupercile, cartofii sau napii, pe care le prefera crude sau fierte si gatite la abur, ca sa nu isi piarda nutrientii.
Nicio masa fara peste
Pestele nu lipseste din alimentatia japonezilor. Il prefera mai ales pe cel gras: somon, ton, macrou, sardine si hering. Pestele este foarte bogat in acizi grasi omega3, care mentin sanatatea inimii si a creierului. Potrivit unor studii, japonezii consuma intre 80 si 100 de grame de peste zilnic.
Consuma alimente fermentate
In Japonia se consuma foarte mult alimentele fermentate, pe care oamenii le includ in alimentatia lor pentru beneficiile asupra digestiei, dar si a imunitatii. Pana si sake, bautura traditionala, este obtinuta prin fermentatie.
Ceaiul verde face parte din ritualul zilnic
In Japonia, pranzul se incheie cu savurarea unei cesti de ceai verde. Acesta este cunoscut pentru continutul sau bogat in antioxidanti, dar si in vitaminele A,B,C,E si in fier, calciu, fosfor si potasiu. Ceaiul verde este un bun detoxifiant, dar si un excelent energizant care poate inlocui cu succes cafeaua.
Hara hachi bu, regula pe care japonezii o respecta cu sfintenie
Mai important decat toate acestea este ca japonezii au o regula importanta atunci cand se aseaza la masa: hara hachi bu. Mai exact, mananca incet si in portii mici, pana se satura in proportie de 80%. Astfel, procesul de digestie se realizeaza mai repede si oamenii nu se confrunta cu probleme metabolice, gastrointestinale sau cu obezitatea.
Daca vrei sa introduci regula “hara hachi bu” in viata ta, este bine sa tii cont de cateva sfaturi:
Trebuie sa iti inveti organismul cu mese mai mici.
Incearca sa mananci constient si nu astepta sa te asezi la masa cand nu mai poti de foame. Este posibil sa faci alegeri nesanatoase.
Mananca incet si mesteca bine, pe indelete, de aproximativ 40-50 de ori fiecare imbucatura. Stiu ca pare foarte mult, dar specialistii spun ca masticatia corecta previne constipatia, dar si obezitatea. In plus, inghititurile mici te ajuta sa simti mai bine gustul, sa savurezi mancarea si sa te saturi mai repede.
Mananca multe salate.
Chiar daca esti mare consumator de proteine si carbohidrati, nu uita sa pui in farfurie salata. Legumele au un continut ridicat de antioxidanti care te ajuta sa fii mai sanatos.
Evita farfuriile adanci daca vrei sa iti “pacalesti” stomacul sa manance mai putin.
In plus, nu uita de miscare si de gandirea pozitiva daca vrei sa traiesti mult si sanatos.
Foto: Shutterstock.com