Specialistii sustin ca un nivel optim de anticorpi COVID este necesar pentru a fi imuni in fata unei infectari ulterioare. Cu toate acestea, se pare ca anumite persoane nu dezvolta o cantitate suficienta.
Potrivit unui studiu efectuat in Romania, anumite persoane nu dezvolta un nivel optim de anticorpi in urma vaccinarii anti-COVID. Acest lucru poate fi influentat de grupa de sange si, de asemenea, de bolile cronice de care persoanele pot suferi.
Prof. dr. Ioan Gherghina, specializat in Imunologie- Alergologie, a explicat de ce se intampla acest lucru, sustinand ca exista 3 gene care dau sensibilitate.
De ce unele persoane nu dezvolta un nivel optim de anticorpi COVID dupa vaccinare?
„Intr-adevar, anumite persoane dezvolta o cantitate mai mica de anticorpi, de limfocite activate pentru protectie. Sunt mai multe cauze. Una dintre ele este epuizarea odata cu varsta. Sistemul nostru imun in primele saptamani si luni de viata, si ani de viata, se maturizeaza. Dupa aceea in adolescenta si in perioada de adult este in maxima activitate. Aici obtinem cei mai buni anticorpi si cea mai mare protectie dupa vaccinare.
Pe masura ce se inainteaza in varsta se micsoreaza si posibilitatea de reactie a sistemului imun. Este o descoperire recenta care arata ca exista 13 gene care ne fac vulnerabili in fata infectiilor virale, dintre care 3 determina sensibilitate deosebita fata de infectia cu noul coronavirus. la acestea se mai adauga 2 gene, descoperite de cercetatorii britanici.
Noi nu stim care persoane au asemenea gene si atunci aceasta ne obliga si mai mult sa promovam vaccinare pentru ca cu prioritate trebuie vaccinate aceste persoane care sunt vulnerabile, printre care si cele care au comorbiditati. (…)
Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.
Foto: Unsplash.com.