„O ampla majoritate” a pacientilor afectati de o forma minora de COVID-19 dezvolta anticorpi, care i-ar putea apoi imuniza „timp de mai multe saptamani” impotriva acestei boli, potrivit unui studiu realizat de Institutul Pasteur si Spitalul Universitar din Strasbourg, informeaza AFP.
Aceste rezultate sunt ”incurajatoare” in masura in care pana in prezent nu se cunosc suficiente informatii in ceea ce priveste mecanismele imunitare impotriva noului coronavirus in special la persoanele afectate de forme usoare ale bolii.
”Aceste rezultate sunt in acelasi timp o veste buna pentru viitoarele strategii in domeniul vaccinurilor”, a subliniat Samira Fafi-Kremer, sefa serviciului de virologie al Spitalului Universitar din Strasbourg si autoare principala a studiului.
”Stiam ca persoanele care sufera forme severe ale bolii dezvolta anticorpi in primele 15 zile de la debutul simptomelor. Stim acum ca acest lucru este adevarat si pentru cei care fac forme minore, chiar daca nivelurile de anticorpi sunt probabil mai slabe”, a explicat intr-un comunicat unul dintre autorii studiului, Arnaud Fontanet, responsabil in cadrul departamentului de Sanatate globala al Institutului Pasteur.
”Studiul nostru demonstreaza ca nivelurile de anticorpi sunt, in cele mai multe dintre cazuri, compatibile cu o protectie impotriva unei noi infectari cu SARS-CoV-2, cel putin pana la 40 de zile dupa debutul simptomelor”, a adaugat Olivier Schwartz, conducatorul departamentului Virusuri si imunitate din cadrul Institutului Pasteur.
Potrivit lui, ”obiectivul este in momentul de fata evaluarea pe termen lung a persistentei raspunsului anticorpilor si a capacitatii acestuia de neutralizare” a virusului.
Studiul, ale carui rezultate au fost publicate in luna mai 2020 si date marti publicitatii de Institutul Pasteur, a fost realizat pe 160 de pacienti membri ai personalului medical din doua unitati ale unor spitale universitare din Strasbourg. Toti participantii au prezentat forme minore de COVID-19.
Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.
Foto: Getty Images.