Primul simptom in acest sens este instalarea anemiei. Daca anemia ar fi tratata la timp, multe boli cardiace ar putea fi prevenite.
Anemia (din punct de vedere etimologic inseamna „fara sange”) apare ca urmare a deficientei calitative sau cantitative a hemoglobinei, molecula care se gaseste in globulele rosii. Hemoglobina transporta oxigenul in organism, iar cand aceasta scade (hipoxie – lipsa de oxigen), tesuturile nu mai reusesc sa functioneze la parametri normali. De aceea, anemia este cel mai des corelata cu aparitia unor boli ale sangelui.
Deficitul de vitamine: Care sunt cauzele
Exista multe afectiuni care faciliteaza scaderea nivelului de vitamine din corp. Dintre acestea, cele mai frecvente sunt urmatoarele:
Nutritia deficitara in vitamine si minerale;
Sangerarile externe (hemoragii), cauzate fie de menstra, fie de rani sau de ulcer;
Bolile cronice;
Bolile renale (rinichii au un rol esential in procesul maduvei spinarii de creare a hematiilor);
Sarcina (acumularea de apa si lichide din timpul sarcinii dilueaza cantiatea de globule rosii din sange);
Anemia, cel mai periculos efect al lipsei de vitamine din corp
Efectele deficientei de vitamine difera in functie de stadiul la care a ajuns boala. Astfel, acestea pot include: slabiciune, paloarea tegumentelor si a mucoaselor, racirea extremitatilor (maini si picioare reci), ameteala, cefalee, dispnee (dificultate la respiratie), iritabilitate, ciclu menstrual neregulat, amenoree, glosita (limba inflamata sau tumefiata, umflata), vindecare intarziata a ranilor, dureri toracice, batai rapide sau neregulate ale inimii. Daca in formele usoare, acestea pot trece neobservate, in cazurile extreme faciliteaza instalarea anemiei, primul pas catre dezvoltarea disfunctionalitatilor cardiace.
Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.
Foto: Shutterstock.com