Peste 60% dintre persoanele cu aceasta problema au un libido foarte scazut, arata statisticile medicale. Ba mai mult, unele tratamente antidepresive pot sa scada apetitul sexual. De aceea, am stat de vorba cu dr. Catalina Hogea, medic psihiatru la clinica Neuroaxis.
Cum afecteaza depresia viata sexuala?
In primul rand, depresia are un efect negativ asupra dorintei sexuale. Acest efect este prezent la ambele sexe si e strans legat de simptomele depresiei. La nivel mental, persoana afectata are probleme cu motivatia si cu increderea in sine, elemente-cheie atat in gasirea unui partener sexual, cat si in atingerea unui nivel satisfacator al vietii sexuale.
Care sunt principalele probleme care apar?
Problemele difera in severitate si sunt in general proportionale cu gradul de severitate al depresiei pacientului. Pe langa efectele asupra dorintei sexuale, depresia afecteaza de asemenea si nivelul de intimitate atins in cuplu. Persoanele depresive sunt in general mai retrase si simt ca nu au energia necesara pentru a mentine o dinamica normala a relatiilor cu cei din jur. Persoana neafectata de depresie din relatie ar putea simti aceasta reactie ca un semn ca sentimentele s-au racit, cu efect evident asupra laturii fizice a relatiei.
Care este explicatia?
Activitatea sexuala incepe la nivelul creierului. Organele sexuale reactioneaza la schimbarile chimice din creier pentru a declansa atat atractia si dorinta, cat si schimbarea fluxului sanguin necesara actului sexual. Asadar, atunci cand depresia afecteaza compozitia chimica a creierului, viata sexuala e inevitabil afectata.
Ce probleme intampina persoanele care iau tratament antidepresiv?
In primul rand e important de mentionat ca rezolvarea depresiei ar trebui sa primeze. Prin urmare, focusul ar trebui pus pe tratarea depresiei, iar efectele secundare asupra vietii sexuale se vor rezolva ulterior. Este adevarat, insa, ca multe antidepresive au ca efect secundar diminuarea dorintei sexuale. Aici este importanta comunicarea cu medicul care le-a prescris, pentru a gasi tratamentul cel mai bun pentru fiecare caz in parte, inclusiv ajustarea dozelor sau asocierea de medicamente ce contracareaza efectele secundare ale antidepresivelor.
Trebuie sa se renunte la antidepresive?
In niciun caz, fiindca problemele sexuale nu vor disparea fara rezolvarea depresiei. O mare parte a intregii placeri sexuale deriva din antciparea placerii, insa o caracteristica de baza a depresiei este inabilitatea de a vedea ceva pozitiv in viitor.
Cum poate fi imbunatatita viata sexuala afectata de depresie?
Medicul trebuie ajutat sa inteleaga gravitatea depresiei pentru a putea prescrie cel mai bun tratament, atat medicamentos, cat si psihoterapeutic, astfel incat viata sexuala sa fie cat mai putin afectata. In acelasi timp, partenerul sexual trebuie sa inteleaga natura problemei si etapele necesare pentru rezolvarea acesteia. Ambii pasi necesita o buna comunicare, atat cu medicul, cat si cu partenerul, iar odata realizata aceasta comunicare, procesul de vindecare poate incepe.
De cele mai multe ori, sedintele de terapie de cuplu creeaza un cadru in care partenerii reinvata sa stabileasca un nivel mai bun de conectare, de intelegere si de sprijinire in depasirea momentelor dificile. Sfaturile practice pentru imbunatatirea vietii sexuale coincid cu sfaturile generale pentru o viata sanatoasa: o dieta adecvata, exercitii fizice regulate, relatii sanatoase cu cei din jur si in general incercarea de a gasi aspectele frumoase ale vietii, oricat de greu ar parea la un moment dat.
Foto: Shutterstock.com