Un studiu publicat chiar in primavara lui 2019 face o legatura infricosatoare intre episoadele de depresie si anxietate traite in primii ani de maturitate ai varstei, precum si la mijlocul vietii de adult cu pierderea memoriei incepand cu 50 de ani.
Cum sa recunosti cele mai frecvente 7 semne ale depresiei
Cercetatorii ne avertizeaza ca o singura perioada de ratacire emotionala determinata de depresie sau anxietate are un efect destul de nesemnificativ asupra memoriei. Daca se repeta de doua sau trei ori intre 20 si 49 de ani, deja vorbim de un sfarsit destul de abrupt al functiei memoriei.
Un alt studiu condus de Universitatea Yale a descoperit ca numarul conexiunilor cerebrale se reduce cu 10 ani mai devreme decat normal in cazul celor care au suferit de depresie. Deteriorarea incepe la 40 de ani in loc de 50 si poate duce la cazuri de dementa sau Alzheimer.
Femeile sunt mult mai afectate decat barbatii
Deja nici nu ar mai trebui sa va socheze. Rezultatele acestor studii ar putea explica totusi de ce femeile, care sunt de trei ori mai susceptibile sa treaca printr-o depresie, au in mod similar un risc de 3 ori mai mare de a dezvolta Alzheimer.
“Depresia netratata cauzeaza o trauma severa”, spun specialisti din Ankara. Nivelul ridicat de estrogen ne face mai vulnerabile in fata unor afectiuni ca Alzheimer, iar faptul ca noi ne lovim mai des de depresii nu misca sansele in favoarea noastra.
Aplicatii impotriva depresiei, boala de temut a mileniului
“Se intampla sa uit destul de des, ar trebui sa ma ingrijorez?”
Daca obiceiul dragut de a fi cu capul in nori si de a uita mereu cate ceva se transforma in normalitate, iar momentele in care te lasa memoria devin extreme, afectandu-ti activitatea zilnica, e cazul sa mai mergi la un control. Cel putin o data pe an.
Semne la care sa fii atenta si cum poti ajuta
Pacientii cu Alzheimer au tendinta de a uita lucruri din trecutul lor recent la inceput. Amintirile lor de o viata sunt inca intacte.
Daca cineva drag se confrunta cu un asemenea diagnostic, incearca sa gasesti metode prin care sa-l ajuti sa-si aduca aminte de anumite evenimente. In loc de a-i da indicii si de a pune presiune pe el sa-si aminteasca, mai bine va uitati impreuna la poze de familie.
Obiceiurile alimentare conteaza enorm in evolutia bolii. La fel si activitatea fizica. O dieta meditaraneana a inregistrat cele mai bune rezultate in ceea ce priveste incetinirea evolutiei bolii. Plimbarile alerte de 30-45 de minute de cateva ori pe saptamana, sportul in aer liber si mentinerea unei tensiuni arteriale sanatoase, precum si a unui colesterol normal, ajuta la fel de mult.
E oficial: „burnout” este o conditie medicala atestata!
Foto: Shutterstock.com