Nutritionistii considera ca unele deserturi contin adesea o combinatie de zaharuri rafinate si grasimi nesanatoase, creand o furtuna perfecta pentru haos metabolic in organism.
Lisa Richards si Jeanette Giacinto, specialiste in nutritie, explica de ce nu mananca niciodata gogosi sau fursecuri.
Ele au facut o lista de patru deserturi care sunt bogate in grasimi ce pot duce la inflamatii si la cresterea glicemiei. Aceste efecte provoaca diverse boli in organism, de la afectiuni intestinale, pana la diabet sau candida.
Gogosile reprezinta o combinatie nefericita de faina, zahar si ulei prajit
Desi sunt delicioase, pot avea efecte daunatoare asupra sanatatii. Consumul lor in mod regulat poate duce la inflamatii in organism, deoarece consumul ridicat de zahar este asociat cu niveluri crescute de markeri inflamatori.
„Gogosile au un continut ridicat de zaharuri rafinate, grasimi nesanatoase si ingrediente procesate. Acestea sunt de obicei facute cu faina de grau rafinata si sunt pline de zaharuri adaugate, provocand o crestere rapida a nivelului de glucoza din sange atunci cand sunt consumate. Aceasta crestere brusca a glicemiei declanseaza o crestere corespunzatoare a insulinei pentru a regla nivelul de zahar, ceea ce poate fi daunator pentru organism pe termen lung si poate duce la rezistenta la insulina”, dezvaluie nutritionista Lisa Richards.
Semne ca glicemia ta nu este in limitele normale. Principalele cauze ale acestui dezechilibru
Produsele de patiserie – croissant, pain au chocolat, foietaje
Pentru o placere de cateva minute platesti un pret scump. Incarcate cu zaharuri rafinate, grasimi nesanatoase si faina procesata, aceste bunatati pot contribui la probleme precum cresterea in greutate si provoaca raspunsuri inflamatorii in organism.
„Prajiturile de patiserie sunt inflamatorii si daunatoare pentru sanatatea intestinala din cauza continutului ridicat de zahar si faina rafinata”, avertizeaza Richards. „Aceste ingrediente contribuie la cresteri rapide ale glicemiei, determinand eliberarea de insulina si putand provoca inflamatii cronice”.
Nutrionistii nu consuma placinte
Combinatia dintre umpluturile zaharoase si o crusta din faina rafinata poate duce la cresteri rapide ale nivelului de zahar din sange, determinand organismul sa elibereze insulina pentru a gestiona afluxul de glucoza.
„Crusta de placinta este facuta cu o tona de unt, ceea ce o face sa nu fie cea mai prietenoasa optiune pentru cei care incearca sa slabeasca. De asemenea, contine faina, care se descompune in zahar, iar umplutura este adesea foarte dulce, ceea ce poate contribui la cresterea varfurilor glicemice din sange”, spune nutritionista Jeanette Giacinto.
Fursecurile contin mult zahar
In timp ce pot fi savurate ca un rasfat ocazional, consumul regulat ar putea fi cea mai rapida cale spre probleme de sanatate.
„Majoritatea prajiturilor cu zahar au cel putin 100 de calorii fiecare si sunt facute cu unt sau ulei”, avertizeaza Giacinto.
Incarcate cu zahar rafinat si faina procesata, aceste bunatati delicioase pot face ca nivelul de zahar din sange sa creasca rapid, declansand o cascada de productie de insulina pentru a gestiona afluxul brusc de glucoza.
Foto: depositphotos.com