Imaginile surprinse in zonele cele mai afectate de COVID-19 ne arata cum se face dezinfectarea: camioane care stropesc strazile cu dezinfectant si echipe de lucratori echipati cu costume speciale de protectie si cu tunuri de dispersie imprastie substantele de dezinfectare in parcuri, in piete si pe trotuarele din China, Coreea de Sud, Italia si in alte tari.
Recomandarile curg in cascada – suntem avertizati sa ne spalam des si suficient pe maini si sa dezinfectam suprafetele cu care intram in contact. Care este, totusi, cel mai eficient mod de a preveni expunerea la coronavirus?
Sapunul, inamicul coronavirusului
Ca si alte coronavirusuri, cel care genereaza COVID-19 se transmite prin particulele invizibile trimise in aer cand persoanele infectate stranuta sau tusesc. Acesti stropi minusculi pot fi inhalati de persoanele din preajma sau pot ateriza pe suprafetele cu care ceilalti intra in contact, infectandu-se la randul lor dupa ce isi ating ochii, nasul sau gura.
Vestea buna este ca din analiza modului in care coronavirusul se raspandeste a reiesit ca dezinfectantii obisnuiti folositi in casa, inclusiv sapunul sau solutiile diluate pentru curatenie, pot anihila coronavirusul de pe suprafetele interioare. „Coronavirusurile sunt virusuri invaluite cu un strat protector de grasime. Dezinfectantii elimina acel strat de protectie”, explica Juan Leon, cercetator de la Universitatea Emory.
Fara acel strat, coronavirusul este slabit si poate fi eliminat, spre deosebire de norovirusuri si alte virusuri obisnuite care au un strat de protectie mai puternic, arata savantul citat de Science Mag.
Agentia de Protectie a Mediului din SUA a publicat o lista cu dezinfectantii eficienti in lupta contra coronavirusurilor.
Cat rezista coronavirusul in aer si pe suprafete?
Depinde. Potrivit unui raport publicat marti de medRxiv, virusul persista in aer pana la trei ore si intre doua si trei zile pe suprafetele din inox si plastic.
Potrivit unui studiu publicat de Journal of Hospital Infection, coronavirusul care provoaca SARS poate rezista pana la noua ore pe suprafete neporoase precum otelul sau plasticul. Iar conform unui raport publicat in jurnalul JAMA, coronavirusul a fost depistat in fecale, ceea ce inseamna ca poate fi raspandit de persoanele care nu se spala corect pe maini dupa ce folosesc toaleta.
Pana acum, Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din SUA (CDC) a anuntat ca nu exista nicio dovada ca virusul se raspandeste prin apa de baut, in piscine sau in saune.
Cat rezista coronavirusul pe suprafetele din exterior?
Potrivit rapoartelor din mai multe orase, printre care Shanghai si Gwangju (Coreea de Sud), dezinfectantul cel mai utilizat in exterior este o solutie diluata de hipoclorit de sodiu sau inalbitor de uz casnic. Dar nu se stie daca inalbitorul ucide coronavirusul in exterior.
Inalbitorul isi pierde efectul sub actiunea razelor ultraviolete. Leon spune ca si ultravioletele in sine distrug coronavirusul. Iar expunerea la coronavirusul de pe suprafetele exterioare poate fi oricum limitata: „Nimeni nu se apuca sa linga trotuarul sau copacii”, spune cercetatorul.
Alergie, raceala sau coronavirus? Cum deosebesti simptomele si eviti confuzia
Exista si multe limite serioase in folosirea inalbitorului casnic pe post de dezinfectant, subliniaza Julia Silva Sobolik, studenta in laboratorul condus de Leon. „Inalbitorul este foarte iritant pentru mucoasa”, spune ea.
Sobolik aminteste un studiu din octombrie 2019, efectuat de JAMA Network Open, potrivit caruia asistentele care foloseau des dezinfectanti pentru curatarea suprafetelor aveau un risc ridicat de a suferi de afectiuni cronice ale plamanilor. Iar un studiu din 2017 realizat in Germania arata ca expunerea la dezinfectanti provoaca astm adultilor. Ambele studii se refera la folosirea timp de mai multi ani a dezinfectantilor.
„Suprafetele exterioare, precum soselele, scuarurile si peluzele, nu ar trebui stropite repetat cu dezinfectanti… Aplicati repetat pe o zona mare, acestia pot cauza poluarea mediului si ar trebui evitati”, a declarat Zhang Liubo, cercetator la Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din China, intr-o emisiune difuzata de televiziunea de stat din China.
Ce ramane de facut?
„Intrucat contactul de la persoana la persoana pare cea mai frecventa cale de transmitere a coronavirusului, m-as concentra pe reducerea acestui contact”, spune Leon.
Stai acasa daca simti ca esti bolnav, redu apropierea de ceilalti, ai grija ca iti acoperi gura cand tusesti sau stranuti si spalata-te regulat pe maini timp de cel putin 20 de secunde. „Asa simplu cum suna, functioneaza”, subliniaza, la randul ei, Julia Silva Sobolik.
Foto: Getty Images.