Dieta care poate sa scada varsta biologica in numai doua luni, potrivit unui nou studiu

1
De Georgiana Dorobantu
30 iul. 2024

Dieta vegana urmata timp de numai opt saptamani poate sa reduca varsta biologica a unei persoane si in acelasi timp sa o ajute sa slabeasca, a demonstrat un nou studiu.

Voluntarii participanti la studiu care au urmat o dieta numai pe baza de alimente vegetale au avut, de asemenea, o scadere a varstei biologice estimate pentru inima, nivelul hromonal, ficat, inflamatia din corp si sistemul metabolic.

Insa aceste schimbari nu au fost observate si in cazul participantilor care au avut o dieta omnivora, ce a inclus carne, oua si produse lactate, potrivit cercetatorilor de la Universitatea Standford, California.

Cei care au urmat o dieta vegana de-a lungul studiului au slabit in medie cu doua kilograme mai mult decat ceilalti participanti.

Cu toate acestea, specialistii spun ca ar putea fi datorat faptului ca au consumat cu 200 de calorii mai putin pe zi, in mesele care le-au fost oferite in primele patru saptamani.

De asemenea, expertii mai spun ca scaderea in greutate ar fi putut contribui la diferentele observate in varsta biologica a celor doua grupuri, mai mult decat natura alimentelor in sine. Unii specialisti sugereaza ca, pe termen lung, dieta vegana ar putea duce la deficiente nutritionale si ca nu este potrivita tuturor grupelor de varsta, potrivit Mail Online.

Descoperirile, publicate in jurnalul de specialitate BMC Medicine, sunt bazate pe un mic studiu efectuat pe 21 de perechi de gemeni identici, cu varsta de 39 de ani, dintre care jumatate din frati au avut o dieta vegana si cealalta jumatate a urmat o dieta omnivora.

La finalul studiului, cercetatorii au observat o scadere a varstei bilogice estimate pe baza nivelului de metilare a ADN-ului, un tip de modificare chimica la nivelul ADN-ului care este folosita pentru a estima varsta biologica.

Varsta biologica se refera la declinul in functionarea celulelor si tesuturilor din corp si este diferita de varsta cronologica.

Studii precedente au aratat ca o crestere in metilarea ADN-ului a fost asociata cu imbatranirea.

Cu toate aceste, Varun Dwaraka, specialist in testare epigenetica, si Christopher Gardner, profesor in cadrul Universitatii Standford, coordonatori ai studiului, au declarat ca nu este clar cat anume din diferenta dintre perechile de gemeni poate fi atribuita diferentelor din dieta.

Sunt necesare mai multe cercetari pentru a investiga relatia dintre dieta, greutate si imbatranire, pe langa efectele pe terme lung ale dietelor vegane, spun specialistii citati de Mail Online.

Tom Sanders, profesor emerit de Nutritie si Dietetica la King’s College din Londra, care nu a fost implicat in studiu, spune ca cercetarea a gasit unele diferente in ceea ce priveste imbatranirea in cazul veganilor, dar nu a luat in considerare faptul ca dureaza cativa ani pana cand apar deficientele de vitamine si minerale in cazul celor care urmeaza o astfel de dieta.

Dieta vegana nu este benefica pentru persoanele in varsta

El mai spune ca studiul nu a luat in calcul faptul ca dieta vegana ar putea sa nu fie benefica pentru sanatatea persoanelor mai in varsta.

„Desi studiile observationale arata ca dieta vegana poate avea efecte favorabile asupra sanatatii celor de varsta mijlocie (precum scaderea riscului de boli cardiovasculate si diabet de tip 2), nu este valabil si in cazul veganilor mai in varsta, care par sa fie mai predispusi sa sufere de pierderea masei musculare, densitate osoasa scazuta si tulburari neurologice care au un impact semnificativ asupra calitatii vietii”, declara Sanders.

Medicul Duane Mellor, dietetician si purtator de cuvant al Asociatiei Britanice de Dietetica, a spus ca desi studiul a comparat o dieta vegana cu una omnivora, aceste diete nu au fost echivalate in ceea ce priveste numarul caloriilor consumate de participanti.

„Este posibil ca o scadere a aportului energetic sa fi afectat modul in care s-a schimbat ADN-ul participantilor”, a spus specialistul.

Foto: depositphotos.com