Dieta creierului: ce alimente te ajuta sa reduci imbatranirea cu pana la 8 ani

1
De Cristiana Astefanoaiei
23 ian. 2024

Dieta Mind a fost analizata de catre cercetatori in cadrul mai multor studii pentru a identifica daca exista o legatura intre nutrientii pe care ii consumam si riscul de a suferi de Alzheimer sau dementa.

Dieta creierului sau MIND inseamna Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay (Interventie mediteraneana-DASH pentru intarzierea neurodegenerativa).

Dieta mediteraneana poate reduce factorii de risc pentru sanatatea inimii. In ceea ce priveste functia cerebrala, incorporarea dietei MIND poate ajuta la reducerea declinului cognitiv.

Cu alte cuvinte, oamenii de stiinta recomanda o lista de alimente bune si pentru inima, dar care te ajuta sa reduci imbatranirea creierului, conform studiilor in domeniu.

„S-a demonstrat ca mancatul anumitor alimente (si evitarea altora) incetineste imbatranirea creierului cu 7,5 ani si diminueaza sansele de a dezvolta boala Alzheimer”, concluzioneaza o cercetare Mayo Clinic.

Fructe de padure

Intr-un studiu de 20 de ani efectuat pe peste 16.000 de adulti in varsta, cei care au mancat cele mai multe afine si capsuni au avut cele mai lente rate de declin cognitiv. Cercetatorii atribuie acest beneficiu nivelului ridicat de flavonoide din fructele de padure.

Verdeturi

Dieta creierului sau MIND recomanda sa consumi cel putin sase portii de legume cu frunze verzi in timpul saptamanii.

„Verdeturile sunt pline de nutrienti legati de o mai buna sanatate a creierului, cum ar fi acidul folic, vitamina E, carotenoide si flavonoide. Si s-a demonstrat ca o portie pe zi incetineste imbatranirea creierului”, releva studiul citat anterior.

Cruditatile recomandate sunt: broccoli, varza kale, conopida, spanacul, varza, varza de Bruxelles, varza creata, bok choy si napi.

7 modalitati creative si simple de a introduce mai multe cruditati si verdeturi in dieta ta zilnica

Fasole, linte si boabe de soia

Acestea sunt bogate in vitaminele B, care pot ajuta la o rata mai lenta a declinului cognitiv. In plus, proteinele si fibrele iti pot mentine stabilizat nivelul de zahar din sange.

Nuci

Sunt considerate leguminoase bogate in proteine, grasimi sanatoase, fibre, vitamina E si resveratrol. Resveratrolul este un antioxidant non-flavonoid, care poate avea efecte pozitive in a ajuta la prevenirea cancerului, a inflamatiilor, a bolilor neurologice, inclusiv a bolii Alzheimer si Parkinson.

Stresul oxidativ si inflamatia joaca un rol important in procesul de imbatranire, cum ar fi dementa. Nucile diminueaza stresul oxidativ prin diminuarea radicalilor liberi si stimularea apararii antioxidante.

6 tipuri de nuci si seminte mai putin cunoscute pe care ar trebui sa le incluzi in dieta ta, incepand de acum

Ulei de masline

Elementul de baza al dietei mediteraneene este uleiul de masline. Acesta este bogat in grasimi mononesaturate, benefice pentru sanatatea inimii.

Un studiu din 2016 sugereaza ca „includerea uleiului de masline extravirgin in dieta poate ajuta la prevenirea bolii Alzheimer. Acest lucru se poate datora impactului sau protector asupra vaselor de sange din creier”.

Ce trebuie sa retii? Dieta MIND se concentreaza pe cresterea portiilor de cereale integrale, cum ar fi orezul brun, legumele cu frunze verzi, alte legume, fructe de padure, peste, pasari de curte, fasole si nuci. Se recomanda reducerea consumului de carne rosie, mancare prajita sau fast-food, unt, branza si zaharul sau dulciurile.

Foto: depositphotos.com