Daca ti-ai propus sa devii vegetariana sau vegana, nu ti-ai imaginat cat de greu este sa-ti schimbi brusc regimul alimentar. Naravurile vechi se pierd greu, asa spune un vechi proverb romanesc, deci ce poti sa faci ca sa-ti atingi obiectivele in privinta siluetei?
Ai putea sa alegi varianta 50/50. Un regim alimentar pe jumatate vegan, pe jumatate clasic. Se pare ca multi oameni au avut aceasta idee, care a si primit un nume.
Ce este dieta flexitariana si ce efecte benefice majore are asupra mediului inconjurator?
Adesea numit flexitarianism, dieta flexitariana presupune consumul preponderent de legume, fructe si plante, adaugand ocazional carne si peste. Daca regimul tau alimentar presupune restrictii legate de anumite fructe si legume sau ai nevoie de anumite proteine sau alti nutrienti care se gasesc in carne si peste, atunci flexitarianismul poate fi solutia, atata vreme cat produsele de origine animala pe care le consumi sunt obtinute din surse ecologice si care respecta etica sacrificarii animalelor.
Dieta care stimuleaza productia de melanina si previne aparitia firelor albe de par
Da, stiu ca este un regim alimentar care se poate dovedi costisitor din punct de vedere financiar, dar daca nu consumi carne zilnic, atunci se poate dovedi sustenabil pe termen lung.
Este foarte benefica pentru mediul inconjurator
Daca toata lumea ar adopta acest regim alimentar in 2019, cantitatea de gaze cu efect de sera rezultate din agricultura ar scadea cu mai mult de 50%, ceea ce ar fi un balon de oxigen pentru ecosfera aflata intr-o pozitie foarte vulnerabila.
Potrivit unui studiu realizat de o echipa de la Oxford University, condusa de Marco Springmann, si publicat in revista Nature, “industria alimentara joaca un rol major in schimbarile climatice”, din cauza cantitatilor foarte mari de “nitrogen si fosfor” care sunt implicate in producerea alimentelor si fertilizarea solului. Echipa de cercetatori a analizat metodele prin care aceste efecte ar putea fi reduse, printre care si “inlocuirea planurilor dietare clasice cu unele bazate mai mult pe plante”, impreuna cu adaptarea si imbunatatirea tehnologiilor pentru reducerea cantitatii de deseuri alimentare.
Motivele pentru care otetul de mere trebuie sa faca parte din dieta ta daca vrei sa slabesti
Stiind ca aceste schimbari nu se pot implementa prin eforturi izolate, echipa de cercetatori a recomandat “o serie de masuri complementare care sa contribuie la reducerea nivelului de presiune exercitat de om asupra mediului inconjurator.”
Alegerea produselor pe care le cumperi iti apartine
Chiar daca o mare responsabilitate pentru respectarea acestor masuri le revine celor care produc mancarea, consumatorii au posibilitatea de a alege ce sa cumpere si sa manance si pot influenta companiile producatoare de alimente sa-si schimbe felul in care produc alimentele.
Chiar daca nu vrei sa adopti acest regim alimentar flexibil, te poti asigura ca alimentele pe care le consumi sunt sustenabile. Campania Livewell, initiata de World Wildlife Fund, a aratat clar faptul ca pentru a salva planeta este nevoie de masuri concrete: “Este adevarat ca animalele au un impact major asupra mediului, insa adevarata dezbatere este aceea daca alegerile alimentare pe care le facem sunt sau nu sustenabile. Trebuie sa existe un echilibru, fara sa fie nevoie sa eliminam anumite alimente.”
Indiferent daca alegi sa fii vegana sau vegetariana sau sa adopti un stil de viata flexibil, cel mai important lucru este sa te asiguri ca poti sa traiesti o viata sanatoasa pe o planeta sanatoasa.
Foto: Instagram/Natalie Sole