Diferenta dintre laptele vegetal si laptele de origine animala. Care este mai sanatos?

1
De Cristina Tudor
20 apr. 2021

Fie ca este vorba despre o dieta care exclude orice produs de origine animala, vegana, fie ca este vorba despre post, multe persoane ajung sa consume laptele vegetal.

Cat de diferit este acesta fata de laptele natural, de origine animala, si cat de sanatos este pentru organismul nostru, insa?

Pentru anumite persoane, laptele vegetal reprezinta un aliment de baza. Necesitatea de a inlocui laptele natural apare ca urmare a unor schimbari in stilul de viata sau, de asemenea, ca urmare a unor probleme de sanatate ce nu permit consumul laptelui de origine naturala.

In orice caz, laptele de origine vegetala inlocuieste cu succes laptele natural. Cu toate acestea, cat de sanatos este pentru organism si ce diferente exista intre cele doua tipuri?

Care este diferenta dintre laptele vegetal si laptele de origine animala?

Lygia Alexandrescu, nutritionist, explica pentru Antena 3 care sunt beneficiile, insa si pericolele asociate cu consumul laptelui vegetal.

„Cand luam decizia de a inlocui laptele de vaca trebuie sa fim constienti de faptul ca aceste variante vegetale nu ofera acelasi profil nutritional complex si, prin urmare, aportul de nutrienti cheie; proteine, vitamine si minerale este insuficient.

In plus, mare atentie la eticheta alimentara, multe alternative de lapte contin aditivi precum stabilizatori, emulgatori, zahar si arome. Si modul de ambalare al lactatelor vegetale constituie un criteriu important de alegere al acestora, cu implicatii semnificative asupra sanatatii consumatorilor.

Laptele de ovaz

Laptele de ovaz, preferat pentru aroma placuta de nuca, este gustos si reconfortant, facandu-l o alegere la indemana pentru cafeaua si cerealele de la micul dejun.

Desi ovazul in forma lui originala vine cu o serie de beneficii pentru sanatate, laptele de ovaz are o compozitie nutritionala mult mai diluata: contine maximum 15% ovaz, nu contine calciu si este slab incarcat proteic. De stiut, laptele de ovaz contine cantitati mici de gluten, deci nu este potrivit pentru celiaci.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.