Exista doua teste care pot preveni sau depista precoce cancerul cervical: testul Babes-Papanicolau si testul HPV. Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate, ne-a explicat tot ce trebuie sa stim despre aceste doua teste.
Testul Babes-Papanicolau
Testul Babes-Papanicolau este o investigatie cu ajutorul careia pot fi identificate infectii sau modificari celulare anormale la nivelul colului uterin care pot duce la cancer de col uterin. Acest test se realizeaza dintr-o proba de celule recoltate de pe suprafata colului, manevra care nu este dureroasa si dureaza doar cateva secunde. Celulele sunt plasate pe o lamela din sticla sau intr-un fluid, proba fiind trimisa spre examinare unui laborator de specialitate.
Testarea este recomandat a fi efectuata incepand cu varsta de 21 de ani (sau dupa 3 ani de la inceperea vietii sexuale daca a avut loc mai devreme de varsta de 21 de ani). Ca si frecventa, pentru femeile cu varste intre 21 si 30 de ani testul este bine sa fie facut o data la doi ani, iar dupa 30 de ani, pana la 64 de ani, anual. In cazul femeilor cu varste peste 65 de ani, nu mai este necesara testarea regulata daca ultimele trei teste consecutive Babes-Papanicolau au avut rezultate normale.
De asemenea, nu mai este necesara testarea regulata in cazul femeilor care au suferit o histerectomie si a celor care nu au antecedente de cancer de col uterin sau rezultate anormale ale testului Babes- Papanicolau.
Rezultatele testului
In vederea efectuarii testarii nu este necesara o pregatire speciala. Insa, se recomanda ca inainte cu doua zile sa fie evitate contactele sexuale, spalaturile vaginale, utilizarea tampoanelor, cremelor vaginale si supozitoarelor.
Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.
Foto: Shutterstock.com.