Drenajul limfatic, calea spre o viata mai sanatoasa. Cum il poti face acasa, foarte simplu

1
De Cristiana Astefanoaiei
28 dec. 2022

Sistemul limfatic este, probabil, unul dintre cele mai importante sisteme din organism, pentru simplul motiv ca este legat de imunitatea ta. Acesta este format dintr-o intreaga retea de tesuturi si organe care ajuta organismul sa scape de toxine.

Drenajul limfatic este o necesitate pentru o viata sanatoasa dar, mai intai, sa intelegem ce este sistemul limfatic!

Limfa este un lichid limpede care contine celule albe din sange care lupta impotriva infectiilor. Aceasta se deplasa prin tot corpul cu ajutorul.. ai ghicit – sistemului limfatic!

In ciuda faptului ca este o parte vitala a sanatatii, sistemul limfatic este, de asemenea, unul dintre ultimele lucruri pe care multi ii ignoram.

Sistemul limfatic a fost descoperit pentru prima data in 1652 de catre un medic danez, Thomas Bartholin. Stiai ca ai intre 500 si 700 de ganglioni limfatici in corp, care sunt responsabili de filtrarea lichidului limfatic?

Splina este cel mai mare organ din sistemul limfatic. Limfa nu este circulata ca sangele – nu are o pompa precum inima care sa o impinga prin corp. Ea curge intr-o singura directie – in sus, spre gat.

Bolile sistemului limfatic pot fi ignorate sau pot trece neobservate timp de multi ani.

Ai nevoie de un sistem limfatic sanatos pentru a ajuta la excretia toxinelor, asa ca, daca acesta nu functioneaza corect, organe precum ficatul si rinichii pot fi rapid contaminate, deoarece sunt supraincarcate cu toxine si substante chimice. Alte sisteme din organism pot fi, de asemenea, afectate.

De asemenea, un sistem limfatic care nu functioneaza bine poate duce la orice numar de probleme de sanatate, cum ar fi tulburari digestive, boli accentuate, dezechilibre hormonale, oboseala cronica, alergii, prostatita, sinuzita cronica, boli de inima, eczeme si alte afectiuni ale pielii.

Drenajul limfatic te poate ajuta in acest sens!

Cum iti ajuti sistemul limfatic sa curete organismul si sa lupte impotriva virusurilor

Iata cateva semne care arata ca sistemul tau limfatic nu functioneaza in mod ideal

Degete umflate

Constipatie ocazionala, diaree si/sau mucus in scaun

Articulatii dureroase sau intepenite

Epuizare si oboseala generala

Balonare

Crestere in greutate, grasime suplimentara pe burta si celulita

Piele uscata, mancarimi, eruptii cutanate sau acnee

Glande umflate

Imunitate scazuta

Confuzie mentala

Umflarea sau durerea sanilor inainte si in timpul menstruatiei

Hipersensibilitate

Dureri de cap usoare

Histamina crescuta – alergii si iritatii crescute din cauza alergenilor comuni din mediul inconjurator

In timp ce acestea sunt unele dintre cele mai comune semne ale unui sistem limfatic congestionat, exista si altele, cum ar fi picioarele si mainile reci, tulburarile digestive si multiplele infectii ale sinusurilor.

Sistemul limfatic distruge virusurile si elimina toxinele din orgasnism. Ce sa faci ca sa functioneze la capacitate maxima?

Drenajul limfatic pe care il poti face acasa

Exista multe modalitati usoare de a-ti imbunatati circulatia limfatica. O poti face si preventiv, chiar daca nu suferi de simptome, pentru a preveni aparitia problemelor cu sistemul limfatic.

Exercitii fizice

Cel mai bun mod numarul unu de a creste fluxul limfatic este prin exercitii fizice. Sistemul limfatic nu are o pompa precum inima, asa ca singurul mod in care circula este prin miscare reala. Cel mai eficient tip de miscare este cardio!

Incearca sa faci o plimbare rapida timp de 20 de minute, de patru ori pe saptamana, de preferinta afara, printre copaci, iarba si aer curat. Mersul pe jos nu numai ca mareste fluxul limfatic, dar aduce oxigenul vital in plamani si in alte celule, iar daca il pratici afara, iti va imbunatati sanatatea mentala si starea de spirit.

Respiratie profunda

In afara de exercitiile fizice, respiratia profunda este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteti face pentru a creste fluxul limfatic, deoarece plamanii ajuta la impingerea fluidului limfatic prin restul corpului.

Extinderea si contractia diafragmei cauzate de respiratia profunda pot stimula sistemul limfatic si iti pot masa organele interne, ceea ce, desigur, ajuta corpul tau sa elimine toxinele.

Masaj de drenaj limfatic

Masajul, in general, este bun pentru circulatie, dar un masaj care face drenajul limfatic este nemaipomenit! Multi experti sugereaza ca periajul uscat al pielii ajuta la cresterea circulatiei la nivelul pielii, care, desigur, incurajeaza eliminarea deseurilor metabolice. De fapt, studiile arata ca periajul uscat al pielii poate ajunge mai adanc decat primele straturi superficiale ale pielii, sustinand digestia si diversele functii ale organelor.

Dusuri in care alternezi apa calda cu apa rece

Deoarece vasele limfatice se contracta atunci cand sunt expuse la rece si se relaxeaza ca raspuns la caldura, schimbarea de temperatura determina limfa sa curga. Acest lucru poate ajuta la eliberarea oricaror blocaje sau lichide blocate.

Picioarele sus pe perete

Drenajul limfatic poate fi si distractiv! Simpla ridicare a picioarelor deasupra corpului poate imbunatati fluxul limfatic si drenajul in acea zona. Doar intinde-te pe spate si pune picioarele sus pe perete la un unghi de 90 de grade. Aceasta practica zilnica ajuta la eliminarea toxinelor si chiar favorizeaza somnul .

Stai in picioare mai mult

Multe dintre noi stau aproape toata ziua la birou. Apoi stam jos cand conducem spre casa. Stam din nou jos cand mancam si apoi cand ne uitam la televizor inainte de a ne retrage la culcare, unde stam culcati inca 6-8 ore. Asta inseamna o multime de pozitii asezate si stationare, mai ales cand te gandesti cat de putina miscare de limfa exista atunci cand stai in pozitie fixa.

Pentru a pune lucrurile in miscare, incearca sa te ridici in picioare de la birou la fiecare 50 de minute. Misca-te prin incapere timp de 10 minute. Sau poti sa lucrezi direct stand in picioare, in loc sa folosesti scaunul. Statul in picioare permite fluidului sa circule mai usor.

Mananca sanatos si bea multa apa

Din moment ce limfa este un lichid, este logic ca devine mai groasa atunci cand esti deshidratata.

Motive pentru care sa incepi sa bei mai multa apa – 3 beneficii pe care nu le stiai

De fapt, deshidratarea este una dintre principalele cauze ale congestiei sistemului limfatic, asa ca asigura-te ca bei suficient pe parcursul zilei.

Ceea ce mananci este, de asemenea, foarte important. Evident, alimentele care sunt lipsite de exces de substante chimice si toxine sunt cele mai bune. In plus, ar trebui sa elimini alimentele procesate si zaharul.

De asemenea, s-a demonstrat ca anumite alimente sunt mai utile decat altele pentru a stimula drenajul limfatic, cum ar fi: afinele, usturoiul, ghimbirul, turmericul, citricele, verdeturile, nucile si semintele.

Foto: depositphotos.com