Cand eram adolescenta, tin minte ca mama nu ma lasa sa intru in cada cand eram in perioada aceea a lunii, ci doar sa fac un dus rapid. Ea credea ca scufundarea in apa va face ca sangerarea sa fie prea abundenta, perspectiva ce m-a speriat si pe mine – asa ca i-am urmat regulile pana tarziu, cand m-am mutat singura.
Alte femei sunt de parere ca atunci cand intri in apa fluxul menstrual se opreste complet – lucru bun sau rau, in functie de unghiul din care il privesti. Unele femei vor sa intrerupa menstruatia pentru a putea merge fara griji la mare, altele se tem ca vor provoca un dezechilibru blocand fluxul.
Daca dupa calculele tale vei fi la ciclu atunci cand ajungi la mare, citeste mai departe pentru a afla ce e adevarat si ce e doar un simplu mit legat de influenta apei asupra menstruatiei.
Dakota Johnson: „Menstruatiile mele sunt traumatizante”
E adevarat ca intrarea in apa influenteaza sangerarea menstruala?
Ei, bine, trebuie sa stii ca apa in sine nu-ti va opri niciodata sangerarea. „Nu conteaza daca esti in apa sau pe varful unui munte, sangerarea tot va avea loc”, explica pentru Women’s Health ginecologul Michele Haughton.
Practic, daca nu suferi de un dezechilibru hormonal care se traduce prin absenta mentruatiei, uterul tau va continua procesul lunar natural de eliminare a lichidului menstrual, fie ca intri in ocean sau sau.
Va fi menstruatia mai abundenta decat de obicei daca intri in apa? Specialistul crede ca si acesta este un mit.
Totusi, o farama de adevar exista
Cat despre oprirea menstruatiei atunci cand intri in apa, e posibil sa ai parte de senzatia aceasta, insa pentru foarte putin timp. Procesul temporar de stopare a fluxului menstrual se intampla din cauza presiunii apei de care vaginul tau este inconjurat – aceasta poate opri forta gravitatiei care impinge lichidul menstrual afara. Nu exista nicio implicatie biologica in acest proces – este fizica pura. „Cand te afli in apa, toate procesele corpului sunt influentate de presiunea acesteia. Insa doar temporar”, explica medicul.
6 lucruri bizare care iti afecteaza menstruatia fara sa-ti dai seama
Apa nu opreste menstruatia, dar poate bloca „iesirea”
Daca planuiesti sa intri in cada sau sa mergi sa inoti, poti face asta fara sa folosesti un tampon, pentru ca cel mai probabil nu vei lasa in spate o dara rosie. „Majoritatea femeilor sangereaza aproximativ 60 mililitri, deci cam 3-4 linguri, in 5 zile. Chiar daca plutesti in mare timp de 5 ore, e imposibil ca aceasta sa devina rosie din cauza menstruatiei tale”, te asigura medicul specialist.
Asta inseamna ca poti sa nu porti tampon sau cupa menstruala cand intri in apa?
Chiar daca menstruatia ta e in general usoara, tampoanele si cupele menstruale te pot salva atunci cand iesi din apa. „In secunda in care iesi din apa, fluxul menstrual isi va relua activitatea. Asa ca ai nevoie de un tampon, altfel te vei trezi cu o pata mare de toata frumusetea pe costumul de baie”, explica Michele Haughton.
Tampoanele sau cupele menstruale iti vor fi de ajutor mai ales daca tinzi sa ai cheaguri de sange – nu poti sti daca presiunea apei le blocheaza si pe acestea, sau doar picaturile de sange.
Problemele de sanatate care te impiedica sa ramai insarcinata
Foto: Instagram/Joy Corrigan