E in regula sa tii post in timpul menstruatiei? Ce isi doresc medicii sa stii

1
De Teodora Tirca
14 mart. 2024

Se spune ca postul intermitent ajuta la reducerea inflamatiei, sanatatea metabolica si multe altele. Cu toate astea, e bine sa stii ca cele mai multe studii au fost efectuate pe barbati.

Nevoile nutritionale ale femeilor, mai ales in timpul menstruatiei, sunt diferite. De aceea, e necesara mai multa precautie atunci cand practici postul intermitent sau orice alt tip de post. Kim Foster, medic si coach in domeniul sanatatii, a stat de vorba cu MindBodyGreen si a oferit cateva lamuriri importante.

Ce trebuie sa stii despre faza luteala

Faza luteala are loc in a doua jumatate a ciclului menstrual, imediat dupa ovulatie. In aceasta faza, corpul tau este pregatit pentru posibilitatea unei sarcini. Ovarele incep sa produca mai mult progesteron, care ingroasa mucoasa uterului. Dar daca sarcina nu are loc, nivelul hormonilor incep sa scada. Atunci pot aparea acele simptome de dinaintea menstruatiei, cum ar fi schimbarile de dispozitie, balonarea si poate chiar unele pofte de dulciuri.

Deci, cum poate afecta faza luteala modul in care corpul tau raspunde la postul intermitent?

Foame si pofte: multe femei au pofte in timpul fazei luteale, in special de carbohidrati si dulciuri. Acest lucru poate face unele tipuri de post mai dificile, pentru ca dorinta ta de a manca in anumite momente poate fi mai puternica.

Nivelul de energie: unele femei se simt mai obosite sau letargice in timpul acestei faze, ceea ce face mai dificil sa se tina de o rutina de post, mai ales daca au un program foarte activ sau solicitant.

Dispozitie si emotii: in timpul fazei luteale, unele femei experimenteaza schimbari de dispozitie, iritabilitate sau anxietate. Acesti factori emotionali iti pot afecta capacitatea de a ramane dedicata postului.

Retentie de lichide si balonare: te poti confrunta cu retentie de apa si balonare in timpul fazei luteale, ceea ce poate afecta greutatea corporala si poate influenta progresul perceput daca pierderea in greutate este unul dintre obiectivele spre care tinzi tinand post.

Cum sa tii cont de schimbarile hormonale in timpul postului

Avand in vedere toti acesti factori, care este cel mai bun mod de a aborda postul daca esti la menstruatie? Iata sfaturile medicului:

Incepe incet

Incepe cu intervale mai scurte de post, cum ar fi un program de 12:12 (12 ore in care consumi mancare si 12 in care nu mananci nimic), si creste treptat durata postului pe masura ce corpul se adapteaza. In cele din urma, poti ajunge la un program de 16:8 (o fereastra de mancare de opt ore si o fereastra de post de 16 ore), dar nu exista nicio regula care sa spuna ca trebuie sa faci asta.

Urmareste-ti ciclul menstrual

Fii atenta la ciclul tau si monitorizeaza modul in care postul iti afecteaza starea de spirit, nivelul de energie si foamea in fiecare faza. Poti folosi o aplicatie de urmarire a ciclului menstrual.

Ramai flexibila

Fii pregatita pentru flexibilitate in programul de post in anumite faze, in special in timpul fazei luteale si in timpul menstruatiei. Daca esti sensibila la fluctuatiile hormonale si ti-e foame, pofta, ai schimbari de dispozitie sau lipsa de energie, atunci ia in considerare o abordare mai relaxata sau ferestre de post mai scurte in aceasta perioada.

Asculta-ti corpul

Acorda atentie semnelor de foame, nivelului de energie si oricarui disconfort. Daca postul se simte foarte greu sau nesustenabil, ajusteaza-ti programul de masa asa cum iti cere corpul. Acorda atentie semnelor de avertizare precum oboseala extrema, ameteli, dureri de cap sau cicluri menstruale neregulate.

Daca ai afectiuni medicale, esti insarcinata sau alaptezi, postul nu e cea mai buna solutie pentru tine. Inainte de orice schimbare in alimentatie, ar trebui sa-ti consulti medicul.

Prioritizeaza alimentele bogate in nutrienti

Ce mananci conteaza enorm. Concentreaza-te pe alimente integrale, bogate in nutrienti, pentru a sustine sanatatea generala si pentru a asigura un aport adecvat de nutrienti. Proteinele sunt deosebit de importante.

Hidrateaza-te

Bea multa apa in perioadele de post pentru a ramane hidratata si pentru a sprijini digestia, nivelul de energie si bunastarea generala.

Foto: Unsplash