De cele mai multe ori, durerea la nivelul sanului, care alarmeaza pacientele si le face sa ajunga la medic, nu este un semn de cancer.
”In practica medicala, la consultatii, vad frecvent doua tipuri de paciente: cele speriate, care au dureri la nivelul sanului, dar care nu au nimic de fapt, si cele la care se detecteaza prezenta unei tumori care nu este insotita de durere,” explica prof. Dr. Alexandru Blidaru, Medic Primar Chirurgie Generala, cu supraspecializare in chirurgie oncologica si ginecologie oncologica.
Denumita medical mastodinie, durerea de san este ingrijoratoare pentru cele mai multe femei, fiind unul dintre motivele frecvente ale prezentarii la medic.
Poate aparea la unul sau la ambii sani, fiind insotita adesea de senzatia de tensiune, de arsura sau junghi. Alteori, poate iradia axilar, spre membrul superior si chiar spre baza gatului.
Durerea de sani, cauze
La femeile tinere, de multe ori, mastodinia debuteaza inaintea menstruatiei. Se succede ciclic, avand cauze hormonale si afecteaza ambii sani. In schimb, cea care nu are legatura cu menstruatia afecteaza, de regula, un singur san.
Poate fi prezenta si in sarcina, inainte si in timpul menopauzei, mai ales daca se urmeaza tratamente de substitutie hormonala. La femeile aflate la menopauza, durerea mamara seamana mai ales cu o intepatura.
Unele probleme mamare (chisturi, traume), infectiile sanilor si administrarea anticonceptionalelor orale sau a tratamentelor de infertilitate sunt alte cauze ale mastodiniei. Foarte rar, durerea locala poate insoti cancerul mamar, cel mai frecvent in stadii avansate, sau mastita carcinomatoasa, o forma de cancer care apare mai ales la femeile tinere.
Cea mai intalnita afectiune mamara benigna este mastoza fibrochistica, manifestata prin aparitia chisturilor si a durerilor locale.
Mastoza fibrochistica, care mai este cunoscuta si ca displazie mamara, nu trebuie sa fie motiv de ingrijorare, intrucat nu este canceroasa. Este insotita de durere si tensiune la nivelul sanilor, iar chisturile (formatiuni pline cu lichid) care apar in cadrul ei pot fi simtite sau nu la palpare.
Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.
Foto: Unsplash.com.