Sindromul burnout sau sindromul epuizarii profesionale reprezinta o stare de epuizare, atat fizica cat si psihica, ce conduce la scaderea performantelor la locul de muncă, afecteaza relatiile cu cei din jur, precum si calitatea vietii individului.
Sindromul burnout: 3 vedete care s-au confruntat cu boala secolului
Stim de aceasta conditie din anii ‘70 si avem tot felul de definitii autohtone pentru ea: “mi s-au terminat bateriile”, “sunt rupt de oboseala”, “nu am energie pentru nimic”. Romanii sunt un popor plastic, dar chiar am nimerit caracteristicile pe care si OMS le atribuie acestui sindrom modern:
- Lipsa completa de energie si epuizarea constanta
- Detasarea totala de job sau sentimente profund negative sau chiar cinice legate de locul de munca
- Eficienta profesionala redusa
Suprasolicitarea de la job merge de multe ori mana in mana cu subaprecierea angajatului, care ajunge sa dezvolte anxietati legate de termene limita, proiecte si orice e legat de job. E mai mult decat o lipsa acuta a chefului de a merge la munca intr-o dimineata de luni ploioasa. Este un sentiment de neputinta fizica si emotionala care devine noua ta normalitate.
Cand stim ca lipsa chefului de munca se transforma in epuizare?
Efectele burnoutului asupra sanatatii
In ziua de azi, in unele tari precum Coreea de Sud se vorbeste de o “cadere nervoasa la nivel national”, avand in vedere programul incredibil al orelor de munca. Acolo s-au organizat concursuri nationale “de frecat menta”, cum am zice noi, unde castiga cel care poate sta, fara a face nimic, pentru cel mai mult timp.
In Japonia, este perfect normal sa muncesti 60 de ore pe saptamana, multi inregistrand si 100 ore, existand riscul real de a muri din epuizare.
Cum sa supravietuiesti vietii de corporatie
Acest surmenaj prelungit vine la pachet cu tot felul de simptome fizice: dureri de cap sau migrene, tensiune ridicata, atacuri de panica, neputinta de a te ridica dimineata din pat. Burnout tine de lista de sarcini pe care o avem, dar nu tine de un job anume. Nu discrimineaza legat de statutul pe care-l ai, si nici in functie de varsta, astfel ca elevii sau studentii pot sa fie afectati in aceeasi masura ca mamicile care stau acasa sau ca directorii de multinationale.
Familia si societatea ne imping sa vrem mai mult
Am crescut cu exemplul parintilor care lucrau cateodata 2 joburi, 3 schimburi si se dadeau peste cap ca sa avem o viata mai buna. Am preluat acest tipar de bun si l-am pus in aplicare inca de mici. Vrem sa luam o nota mai mare decat colegul de banca si vrem sa o ducem mai bine ca vecinul nostru.
Asta duce la o gramada de dereglari ale metabolismului nostru. Oamenii ajung la specialisti crezand ca sufera de anxietate sau depresie chiar, si pleaca cu acest diagnostic nou si greu de crezut initial: sindromul de burnout. Si tratamentul indicat ne suna putin ciudat: un an sabatic, va rog, compensat daca se poate!
“Gaming Disorder”, noua disfunctionalitate adaugata la nivel modial
Pe langa sindromul epuizarii de mai sus, OMS a adaugat si dependenta de jocuri pe calculator in randul tulburarilor moderne de care trebuie sa tinem cont.
Cum era de asteptat, aceasta clasificare a intampinat o furtuna de acuzatii si opozitii din partea industriei de gaming. Insa pozitia oficiala a OSM a subliniat faptul ca “odata cu includerea acestei tulburari comportamentale si reglementarea ei, cu totii putem fi mai constienti ca ar putea deveni o problema si, stiind asta, putem fi mai prevazatori”.
Veste buna pentru persoanele transexuale
Intr-o nota mai pozitiva, identitatea de gen a iesit de sub umbrela conditiilor legate de sanatatea mentala. Astfel, dorinta de a-ti duce viata in alt mod decat in cel cu care te-ai nascut este vazuta ca ceva natural, ce tine de categoria sanatatii sexuale, conform OSM.
Organizatia Mondiala a Sanatatii a fost infiintata in 1948 pentru a lupta impotriva celor mai mari riscuri de la vremea aceea: tuberculoza si varicela. Inca are o lista lunga de amenintari pe care sa le adreseze activ, deoarece si azi mai vorbim de EBOLA, HIV si virusi rezistenti la antibiotice care nu lasa niciun parinte sa doarma bine noaptea. Cu toate astea, e minunat sa vedem includerea unor afectiuni moderne, chiar daca ele sunt facute cu mana noastra.
Foto: Shutterstock.com