Ideal ar fi ca schimbarile sa fie facute inainte de a ramane insarcinata. Daca nu s-a intamplat asa, poti incepe prin a elimina din meniu tot ce inseamna fast-food, prajeli, produse de patiserie si dulciuri care contin mult zahar. De asemenea, este bine sa renunti la alcool si tutun, daca este cazul. Dar mai exista si alte aspecte de care este bine sa tii cont. Afla care sunt acestea de la Alina Trifu, consilier nutritionist.
Alimentatia gravidei trebuie sa contina o doza mare de normalitate si echilibru.
Alimentatia femeii insarcinate presupune o doza mare de normalitate si echilibru. Poate ca acesta este cel mai important lucru pe care trebuie sa il retina oricine. Femeia insarcinata nu este o persoana bolnava, ci doar una in corpul careia creste o noua viata. Focusul intens pe alimentatie ar fi un mare stres pentru viitoarea mama, care oricum trece printr-o multime de schimbari. De aceea, in meniul zilnic e bine sa ai alimente din toate grupele: „proteine de origine animala (carne, peste, oua si lactate de calitate), proteine de origine vegetala (mazare, linte, naut, ciuperci, quinoa), fructe si legume proaspete, carbohidrati cu eliberare lenta, deoarece nevoile energetice ale mamei vor incepe sa creasca pe masura ce bebelusul se dezvolta (orez integral, paste integrale, fulgi de ovaz sau de hrisca, mei, cartofi si cartofi dulci) si grasimi nesaturate de calitate (uleiuri presate la rece, nuci, migdale si caju crude, seminte crude, avocado, masline, peste gras). Pe cat posibil, este bine sa ne bazam pe alimente locale si de sezon”, recomanda Alina.
Igiena si modul de preparare al alimentelor conteaza in timpul sarcinii.
In aceasta perioada sunt foarte importante igiena si modul de preparare al alimentelor. Luand aceste masuri de siguranta ne asiguram ca scade riscul de toxoplasmoza si salmonella, doua infectii periculoase care pot pune sarcina in pericol. „Carnea si pestele trebuie gatite foarte bine, fara sa mai ramana urme de sange. Ouale trebuie consumate cu galbenusul tare, excluzand maioneza sau sosurile cu oua crude. Lactatele trebuie sa provina doar din lapte pasteurizat”, spune specialistul.
Salatele preambalate nu sunt o alegere buna in timpul sarcinii.
Atentie daca obisnuiesti sa consumi salate. Cele preambalate nu sunt intotdeauna cea mai buna optiune, si asta pentru ca nu putem sti daca ele contin sau nu branzeturi nepasteurizate, si nici cum au fost depozitate. Riscul infestarii cu listeria, salmonella sau E. coli este crescut. Mai bine prepara-le chiar tu, acasa.
Mare atentie la ustensilele cu care gatesti.
„In timpul prepararii mancarii, este vital sa folosesti tocatoare separate pentru carne crudă, legume și fructe, lactate. Tocatoarele trebuie spalate foarte bine cu apa calda si detergent de vase dupa fiecare folosire. Mainile se vor spala cu apa calda si sapun dupa felierea carnii crude si a pestelui. Prosoapele de bucatarie se vor schimba zilnic si spala la temperaturi inalte”, te sfatuieste nutritionistul.
Mananca pentru doi, dar tine cont de calitate, nu de cantitate.
Femeile insarcinate primesc o multime de sfaturi binevoitoare, dar gresite. Se spune ca gravidele ar trebui sa manance cat pentru doi. Este adevarat, dar din punct de vedere al calitatii alimentelor, nu al cantitatii. „Viitoarea mama mananca pentru (aman)doi, avand responsabilitatea unei diete sanatoase, fara excese sau infometare. Alimentatia trebuie sa fie variata, deci sa cuprinda toata paleta de nutrienti. In primul trimestru de sarcina, viitoarea mamica nu are motive sa creasca numarul de calorii, presupunand ca mananca sanatos. Abia incepand cu cel de-al doilea trimestru este indicat sa fie adaugate 300 kilocalorii, iar in ultimul trimestru pana la 500”, recomanda Alina Trifu.
In perioada sarcinii, pune accentul pe alimentele bogate in fier.
Alimentele bogate in fier sunt esentiale pentru viitoarea mamica. Potrivit statisticilor, aproape jumatate dintre femeile insarcinate au carenta de fier. ” Cantitatea de sange din organismul femeii insarcinate creste tot mai mult – la fel si nevoia de fier. Pentru a-ti lua necesarul zilnic, consuma carne rosie, peste, carne de pui, linte si spanac verde, seminte de dovleac si susan, fasole rosie si naut, broccoli si ciocolata neagra cu minimum 80% cacao, fara zahar, deoarece acesta limiteaza absorbtia fierului.” (Alina Trifu, consilier nutritionist)
In unele situatiii, femeile insarcinate au nevoie de suplimente alimentare cu vitamine si minerale. Insa aceasta decizie se ia doar impreuna cu medicul care urmareste sarcina, in urma unor analize, si nu la recomandarea farmacistului sau a prietenelor.
Foto: Shutterstock.com