In medie, organismul ar trebui sa beneficieze de un repaos de circa 7-8 ore pe zi. Fara somn, nici creierul nu poate functiona la capacitatea sa maxima, iar organismul nu poate raspunde cu promptitudine comenzilor primite.
Efectele negative ale somnului insuficient
Pierderile de memorie
Atunci cand esti teribil de obosit, nu te poti concentra si uiti lucruri. Somnul are rolul de a repara zonele cerebrale in care stocam amintirile, insa lipsa acestuia poate duce la tulburari cognitive serioase, precum… pierderile de memorie. Mai mult decat atat, privarea de somn poate cauza si deteriorarea cerebrala prematura.
Furia excesiva
Este dovedit faptul ca lipsa somnului incita oamenii sa se concentreze mai puternic asupra lucrurilor negative si sa interpreteze eronat expresiile fetei. Astfel ca atunci cand nu va odihniti suficient, creierul nu stabileste un echilibru emotional, iar anxietatea si stresul apar, conducand chiar catre…furie.
Halucinatiile
Un creier odihnit corespunzator recunoaste stimularile externe precum zgomotul, lumina sau mirosurile. Totusi, dupa o noapte pierduta, creierului ii este foarte greu sa trieze toate aceste elemente si poate incepe atunci sa vada chiar si lucruri inexistente.
Neatentia
Sa ne pierdem concentrarea din cand in cand este firesc. Totusi, acest lucru se poate intensifica daca nu esti odihnit suficient. De fapt, aceasta lipsa de concentrare se poate defini printr-o activitate slaba a lobilor frontal si parietal, ceea ce explica faptul ca esti neatent.
Libidoul scazut
Lipsa somnului poate fi un factor important si in diminuarea apetitului sexual si in problemele de natura intima.
Daca si tu remarci schimbari in viata ta sexuala, somnul insuficient poate fi una din cauze.
Depresia
Depresia poate fi unul dintre efectele secundare destul de frecvent intalnite din cauza lipsei de odihna. Mai mult, prezenta acesteia poate dezvolta si alte tulburari mentale.
Inteligenta
Dupa o noapte pierduta, frazele cu dublu sens sau cele inteligente pot deveni greu de inteles. De fapt, pierderea somnului altereaza procesul cognitiv si provoaca gandirea divergenta. Acest lucru inseamna ca nu vei mai gandi intr-o modalitate lineara, ci vei vedea lucrurile intr-un mod diferit, eronat.
Bolile cardiovasculare
Oboseala excesiva pune in pericol si sanatatea inimii, avertizeaza specialistii. Mai putin de 6 ore de somn pe noapte fac organismul sa produca mai multe substante nocive si hormoni care pot conduce la boli de inima. Acesti hormoni nocivi pot creste riscul de infarct, de atacuri cerebrale, dar si de alte tulburari precum hipertensiunea, diabetul sau obezitatea.
Leziunile cerebrale
Un studiu recent efectuat in Suedia arata ca o noapte pierduta poate conduce la cresterea nivelului unor molecule care sunt biomarkeri ai leziunilor cerebrale, dar si la probleme majore in bariera sanguina a creierului.
Moartea
Problemele cu inima si diabetul nu sunt singurele boli care conduc la moartea prematura legata de odihna insuficienta. Astfel ca doar cateva nopti de somn insuficient pot duce la peste 700 de schimbari genetice care afecteaza notabil sanatatea organismului.
Foto: Shutterstock.com