Este Falafel o mancare sanatoasa sau ne mintim singuri?

1
De Anyta Andrei
11 apr. 2021

Daca iubesti mancarea cu iz de Orient Mijlociu sau pur si simplu iti place sa experimentezi diferite arome si gusturi, sigur ai mancat macar o data o pita umpluta cu renumitele chiftelute din naut, denumite exotic Falafel. Bineinteles si cu putin hummus alaturi, care sa completeze deliciul culinar. Doar eu?

Pe scurt, cele mai importante informatii despre Falafel

Preparat culinar originar din Orientul Mijlociu, acest amestec de naut — sau, in unele zone, de fasole — cu ierburi si condimente, are o istorie pe marginea careia inca exista discutii ample in contradictoriu. Indienii considera ca este una dintre mancarurile lor traditionale, unii dintre turci spun, ce-i drept nu foarte vocal, ca ar face parte din bucataria lor, iar cei mai multi considera ca isi are originea in Egipt, tara de care scriitorul francez Flaubert a fost indragostit iremediabil. Se pare ca, aici, l-au inventat crestinii catolici din dorinta de a gasi un inlocuitor sanatos si hranitor pentru lungile perioade de post, si mai ales pentru Postul Pastelui. Si, ce-i drept, in anumite privinte, profilul nutritional al chiftelutelor Falafel se ridica la standardele carnii rosii avand in vedere ca este, de asemenea, bogat in nutrienti precum fier, magneziu, folat si vitamina B.

Aasadar, este Falafel o mancare sanatoasa care merita introdusa in meniul tau zilnic?

Preocuparea mea pentru mancare din perspectiva nu numai a gustului, ci si a aportului de sanatate pe care il poate aduce vietii noastre, a inceput recent, dupa o vizita de rutina la medicul de familie care, contrariat, mi-a marturisit una dintre dezamagirile lui, „Nimeni nu spune clar, mai ales in contextul pandemiei de coronavirus, cat de importanta este mancarea pentru sistemul nostru imunitar.” Aproximativ 80% din sistemul imunitar al omului sta in tubul sau digestiv, ceea ce este enorm, a punctat el in continuare, profund indignat. De aici a inceput calatoria mea printre ingrediente si condimente, descoperind ca bucataria noastra poate fi o sursa imbatabila de energie si rezistenta a organismului.

Tot asa am incercat sa aflu daca preparatele pe care le iubesc strict de amorul artei culinare sau pentru rasfatul papilelor gustative, sunt si benefice organismului.

  „Nu exista mancare rea sau buna”, a declarat Robin Danowski, profesor de nutritie in cadrul La Salle University. „Depinde cum o gatesti si ce cantitati mananci.” Si as mai continua eu, cu modestie, si cat de sanatos sunt crescute/cultivate ingredientele pe care le folosesti.

Cat despre Falafel, nu trebuie sa iti faci griji, chiar este un fel de mancare excelent, care te ajuta sa ai o dieta echilibrata, bazata in mare parte pe legume, cu beneficii atat pentru organism, cat si pentru mediu, parafrazand-o pe nutritionista Amy Shapiro. „Este foarte bogat in fibre si proteine, cu care contribuie nautul (o ceasca de naut contine in jur de 15 grame de proteine si 14 grame de fibre).”

Iar diferitele condimente folosite la prepararea lui — cum ar fi chimenul, coriandrul si cardamomul — sunt foarte bogate in antioxidanti, despre care sigur deja stii ce impact prielnic au in lupta cu diverse afectiuni fizice. Poate fi un pranz sanatos care mentine stabil nivelul zaharului din sange si, mai mult, previne pofta de zahar.

Daca nici asa nu te-am convins, mai am un as in maneca, il poti gati si mai sanatos decat reteta clasica: daca esti atenta la numarul de calorii pe care le consumi, alege varianta sa coci chiftelutele de naut la cuptor in detrimentul prajitului clasic si renunta la pita; ramane la fel de gustos consumat cu legume pe gratar sau la cuptor, sau cu salata ta preferata.

Foto: Unsplash.com.