Din pacate, nivelul de stres al angajatilor a crescut de-a lungul ultimului deceniu, arata un studiu Gallop citat de Yahoo Life. Iar anul acesta a fost al doilea an la rand cu niveluri record de stres.
Daca te-ai confruntat vreodata cu burnout-ul, atunci iti este cunoscuta senzatia ca incerci sa ramai pe linia de plutire, in timp ce te lupti constant cu nivelul scazut de energie si oboseala cronica. Sau poate ai avut tendinta de a manca pe fond de stres sau de a sari peste mese.
Cu toate acestea, poate fi dificil sa iti dai sema daca ai de-a face cu depresie sau cu burnout, pentru ca au simptome similare.
Ce este sindromul burnout?
Pe scurt, burnout-ul se refera la o stare de epuizare cronica fizica si emotionala, care are legatura cu locul de munca, spune psihologul si terapeutul Sara Sarkis.
Poti simti ca trebuie sa muncesti foarte mult pentru a mentine rezultate satisfacatoare. In acelasi timp, ai putea avea senzatia ca depui acelasi efort ca de obicei, insa rezultatele au de suferit.
3 semne ca burnout-ul tau este cauzat de relatia cu anumiti oameni, nu neaparat de munca
„Cand nivelul de activitate il depaseste pe cel de energie, te vei confrunta cu stres crescut”, spune psihologul si autorul Monica Vermani.
Care sunt simptomele burnout-ului
Desi simptomele de burnout sunt legate de munca, acestea cauzeaza un efect in lant ce iti afecteaza si alte aspecte ale vietii. Iata cateva dintre cel mai des intalnite simptome ale burnout-ului, potrivit specialistilor:
Insomnie: Poate fi vorba de tulburari de somn, dificultatea de a adormi sau de a sta treaza, ceea ce duce ulterior la epuizare fizica si iritabilitate, spune Sarkis.
Dureri: Te poti confrunta cu dureri de cap, tensiuni musculare sau alte tipuri de disconfort fizic.
Tulburari gastrointestinale: printre acestea se numara greata, constipatie, diaree sau dureri de stomac, spune Vermani.
Atentie redusa: senzatia de „minte in ceata” este unul dintre cele mai comune simptome ale burnout-ului. De asemenea, simti ca nu te poti concentra, capacitatea cognitiva scade, la fel si atentia.
9 semne infricosatoare ca suferi de burnout, explicate de un specialist
Sentiment redus de implinire: Incepi sa simti ca eforturile tale nu dau rezultate sau ca nu fac nicio diferenta, ceea ce duce la o senzatie de neajutorare sau o lipsa de motivatie. Prin urmare, te poti sustrage de la responsabilitatile tale luand pauze dese, concediu medical sau inventand motive pentru a evita realizarea unor taskuri.
Izolare: Poti simti nevoia sa te retragi din interactiunile cu prietenii si familia, iar ei se pot plange de lipsa prezentei tale, fie ca este fizica, sau sub forma detasarii emotionale.
Ce se intampla daca nu tratezi burnout-ul?
Daca nu faci schimbari care sa trateze burnout-ul, poti simti ca aceste simptome se accentueaza. „Astfel de simptome sunt modalitatea prin care corpul tau incearca sa te determine sa faci o pauza, sa analizezi si sa te resetezi”, spune Vermani. Iar daca le ignori, atunci exista riscul sa te confrunti cu alte probleme, printre care:
atacuri de panica, scaderea performantei la locul de munca, absenteism crescut, cresterea sau scaderea in greutate, efecte negative pe termen lung asupra relatiilor personale, imunitate scazuta.
6 tipuri de odihna de care au nevoie corpul si creierul pentru o viata implinita
Exista si posibilitatea ca burnout-ul sa duca la probleme de sanatate mintala. „Nu e greu de intuit ca burnout-ul netratat pentru o perioada lunga de timp se poate transforma in tulburari psihiatrice si afectiuni mintale, precum depresia clinica”, declara Dr. Sarkis.
Care este diferenta dintre depresie si burnout?
Poate fi dificil sa faci diferenta dintre simptomele de burnout si cele de depresie, dar sunt unele elemente care le diferentiaza.
„Cea mai mare diferenta este aceea ca depresia este considerata o tulburare psihica, iar burnout-ul este rezultatul conditiilor de la locul de munca ce aduc simptome psihologice asociate”, spune Dr. Sarkis.
Ambele pot varia de la usoara pana la foarte grava, dar depresia nu este asociata direct cu munca. Daca ai burnout si faci schimbari in viata ta profesionala, poti sa simti imbunatatiri in calitatea vietii. Pe de alta parte, in cazul depresiei starile negative persista, in ciuda acelor schimbari.
Daca nu stii exact cu ce te confrunti, discuta cu un terapeut sau psiholog pentru a primi sfaturi si indrumare.
Foto: freepik.com