Iata ce ingrediente active se gasesc in produsele de curatare de uz casnic si la ce anume trebuie sa fim atenti atunci cand folosim un dezinfectant eficient. Produsele de curatare pot cuprinde multi termeni diferiti pe etichetele lor, de la antibacterian la igienizant sau dezinfectant. Dar ce inseamna cu adevarat?
Potrivit lui Melissa Homer, directorul executiv al unei francize de curatenie, igienizarea inlatura 99,9% din microbi in timp ce dezinfectarea omoara mai mult de 99,999% din microbi daca este facuta in mod corespunzator. Un produs antibacterian contine ingrediente care pot omori sau incentini raspandirea bacteriilor. Totusi, ar trebui sa fim precauti, avand in vedere ca sapunul antibacterian nu este mai bun decat cel obisnuit.
„Daca vrei sa omori COVID-19, ai nevoie de un dezinfectant adevarat, nu ceva antibacterian”, mai spune Homer.
Chiar daca sunt agenti puternici de eliminare a microbilor, dezinfectantii nu-si pot face treaba bine daca sunt folositi pe suprafete murdare – pentru ca mizeria si uleiul vor consuma dezinfectantul si vor proteja microbii, adauga Homer. Tocmai de aceea, Centrul pentru Controlul si Preventia Bolilor din SUA (CDC) recomanda curatarea suprafetelor cu sapun si apa inainte de folosirea unui dezinfectant.
Pentru a preveni raspandirea coronavirusului in locuintele noastre, Agentia pentru Protectia Mediului din SUA (EPA) a alcatuit o lista a produselor de curatenie care s-au dovedit eficiente impotriva COVID-19.
Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.
Foto: Unsplash.com.