Un studiu citat de peste 7.000 de ori in literatura de specialitate, intitulat „Semnele distinctive ale imbatranirii”, a identificat mai multi numitori comuni ai procesului de imbatranire. Michael Greger, medic si autor al volumului „How Not to Age”, analizeaza fiecare dintre aceste elemente biologice care poate frana imbatranirea.
Dincolo de termenii stiintifici si pe alocuri destul de ermetici, Greger scrie intr-un articol publicat de Mind Body Green ca ar trebui sa ne concentram pe alimente neprocesate, sa renuntam la fumat, sa consumam mai multe fructe, legume si alte alimente care contin antioxidanti, reducand totodata consumul de cereale procesate, sucuri, carne procesata, oua si produse lactate.
Iata care sunt, in opinia medicului american, cele 11 elemente biologice care influenteaza longevitatea si cum sa le optimizezi:
1. AMPK
AMPK (AMP – Protein kinaza activata) e o enzima care actioneaza ca un senzor pentru plante si animale. Este comutatorul din corpul nostru care trece organismul de la stocarea grasimii la arderea acesteia pentru a restabili echilibrul energetic. AMPK nu afecteaza doar greutatea, ci si modul in care imbatranim. Descoperirea sa este considerata una dintre cele mai importante realizari din biomedicina in ultimele decenii.
Exista compusi activatori ai AMPK in fructele de padure, chimenul negru, ceaiul de hibiscus si otet. Poti sa-ti intaresti rezistenta la imbatranire si prin reducerea consumului de grasimi saturate (concentrate in unele tipuri de carne rosie, lactate si deserturi) si cresterea aportului de fibre (din legume si cereale integrale).
2. Autofagia
Acest proces prin care organismul elimina celulele afectate este considerat „sistemul principal de curatare a corpului”. Unele componente din alimente, precum acrilamida (din unele alimente bogate in carbohidrati) pot suprima autofagia, altele, precum spermidina (din unele cereale, legume si produse din soia), pot accelera procesul. Acizii clorogenici din cafea ajuta, de asemenea, celulele sa elimine reziduurile.
3. Senescenta celulara
Senescenta celulara sau imbatranirea biologica este considerata unul dintre semnele distinctive ale imbatranirii. Pentru a preveni acest proces se recomanda practicarea miscarii, dar si consumul de fructe de padure si alte fructe colorate, verdeturi si ceai verde, condimente (scortisoara, cuisoare, usturoi, ghimbir si maghiran) si evitarea sarii adaugate, a zaharului si a produselor bogate in grasimi saturate si colesterol.
4. Epigenetica
Epigenomul nostru poate fi considerat o lentila prin care sunt filtrate informatiile noastre genetice. Este o lentila care poate deveni neclara pe masura ce se deterioreaza odata cu varsta. Din fericire, modificarile epigenetice sunt reversibile cu ajutorul unei diete sanatoase si exercitiilor fizice facute cu consecventa.
5. Glicatia
Gerontoxinele, numite agenti ai imbatranirii, sunt implicate intr-un spectru larg de afectiuni. Pentru a reduce expunerea la aceste toxine, trebuie sa renunti la fumat si sa gatesti proteinele la temperaturi relativ scazute. De asemenea, e bine sa alegi alimente cu indice glicemic scazut (fara zahar rafinat).
6. IGF-1
Factorul 1 de crestere asemanator insulinei este considerat de o importanta cardinala pentru extinderea cancerului. Reducerea activitatii IGF-112 nu numai ca are potentialul de a incetini procesul de imbatranire, dar poate fi si o modalitate de a preveni cancerul.
7. Inflamatia
Imbatranirea poate fi considerata o boala inflamatorie. O singura masurare a markerilor inflamatori, cum ar fi CRP sau IL-6 (care pot fi testati destul de usor), poate prezice performanta fizica si cognitiva, precum si durata de viata ramasa la persoanele in varsta. Din fericire, inflamatia in exces poate fi evitata prin modificari ale dietei.
8. mTOR
Enzima mTOR este un factor major al imbatranirii. Poate mai mult decat orice alta strategie anti-imbatranire, inhibarea mTOR13 opreste o gama de procese degenerative, ceea ce explica de ce medicamentul rapamycin (care blocheaza enzima mTOR) este cea mai eficienta abordare farmaceutica a imbatranirii.
Abordarile non-farmaceutice pentru incetinirea acestui „negociator al imbatranirii” include restrictionarea unor aminoacizi precum metionina si leucina, si a unor proteine.
3 moduri simple prin care poti opri procesul de imbatranire, conform unui specialist
9. Oxidarea
Teoria mitocondriala a imbatranirii explica de ce animalele cu cel mai mic nivel al productiei de radicali liberi traiesc cel mai mult. Putem incetini usor acest proces prin miscare si prin restrictionarea aminoacidului metionina. Limitand consumul de alimente oxidante bogate in colesterol, sare, grasimi saturate si zahar in timp ce crestem consumul de legume putem avea, de asemenea, beneficiul dublu de a imbunatati apararea noastra primara impotriva oxidantilor prin activarea Nrf2 si a liniei secundare de rezistenta la radicalii liberi.
10. Sirtuinele
Acestea sunt o clasa de regulatori de proteine care par sa joace un rol cheie in protejarea noastra impotriva unei varietati de boli legate de varsta, desi rolul lor in longevitate este discutabil.
11. Telomerii
Telomerii sunt una dintre caile de imbatranire care s-au strecurat in constiinta publicului. Cresterea lungimii telomerilor pentru a incetini sau chiar a preveni imbatranirea este o idee populara, desi aceasta tehnica e controversata. Alungirea telomerilor este posibila prin activarea enzimei telomerazei, dar exista o lupta constanta intre fortele care scad telomerii nostri, cum ar fi imbatranirea, stresul oxidativ si inflamatia, si deciziile legate de stilul de viata, care pot ajuta la refacerea lor.
Foto: Freepik.com