Inca sunt multe lucruri pe care nu le cunoastem despre creier, insa stim deja ca unele alimente, suplimente, activitati fizice si tehnici de reducere a stresului ne pot ajuta sa ne mentinem creierul sanatos.
Potrivit neurocercetatoarei Kristen Willeumier, citata de mindbodygreen.com, cateva elemente fundamentale pentru sanatatea creierului sunt adesea trecute cu vederea. Specialista spune ca poti sa-ti mentii creierul sanatos daca le acorzi mai multa atentie. Iata care sunt acesti trei factori:
Hidratarea
„Unul dintre primele lucruri pe care le fac cand ii invat pe oameni cum sa aiba grija de sanatatea creierului lor este sa le spun sa bea suficienta apa in fiecare zi. Cantitatea necesara difera de la o persoana la alta dar, in general, specialistii recomanda sa bem in jur de 2 litri de apa pe zi”, spune Kristen Willeumier.
Beneficiile amestecului de miere si scortisoara. Doza naturala de sanatate pentru 13 afectiuni
„Creierul nostru este compus din 75% apa. Daca bei suficienta apa, acest lucru te va ajuta sa iti mentii tensiunea arteriala normala si sa elimini toxinele din celule. Va mentine celulele sanatoase si active din punct de vedere metabolic”, adauga specialista.
Toate acestea sunt functii cruciale pentru sanatatea creierului. De fapt, chiar si o scadere de 1-2% a nivelului de hidratare se poate manifesta cu simptome precum senzatia de „minte in ceata”, oboseala, dureri de cap si nivel scazut de concentrare.
„Principala greseala pe care oamenii o fac este ca nu beau suficienta apa”, spune neurocercetatoarea. Este un pas esential pe care adesea il ignoram. „Poti lua 20% din necesarul zilnic de apa si din fructe, legume si sucuri verzi hidratante”, adauga specialista.
Circulatia sanguina
Expertii au stabilit ca exista o legatura puternica intre sanatatea vasculara si starea de bine generala. Iar sanatatea creierului nu face exceptie. Circulatia sanguina adecvata la nivelul creierului este cruciala. „Trebuie sa ne mentinem creierul oxigenat, avand in vedere ca acest organ foloseste 20% din oxigenul si cantitatea de sange din intreg organismul”, spune Willeumier.
Sunt multe lucruri pe care le poti face pentru a imbunatati circulatia (exercitii, management al stresului etc.), dar specialista atrage atentia asupra dietei.
„Trebuie sa te asiguri ca nivelul de zahar din sange este reglat pentru ca, in timp, zaharul din sange afecteaza vasele sanguine”, spune specialista. „Daca in sangele tau se afla prea mult zahar care nu poate ajunge la celule va provoca unele probleme”, avertizeaza neurocercetatoarea.
10 semnale de alarma ale organismului si ce afectiuni pot ascunde
Incearca sa stabilizezi nivelul de zahar din sange optand pentru mese regulate, bogate in nutrienti esentiali. De asemenea, alege alimente care contin omega-3 si alimente bogate in antioxidanti, asa cum sunt legumele crucifere.
Cititul si scrisul
Uneori poate ca apelezi la diverse jocuri pentru imbunatatirea memoriei, dar este la fel de important sa citesti si sa scrii de mana. Potrivit specialistei, oamenii nu mai citesc si nu mai scriu la fel de mult pe cat ar trebui. Iar acest lucru le afecteaza sanatatea creierului.
„Cand citesti, creierul invata si formeaza un fel de harti cognitive. Deci cu cat citesti mai mult pe masura ce imbatranesti, cu atat creierul se va mentine intr-o forma mai buna. Primul lucru pe care cred ca oamenii ar trebui sa il faca mai des este sa citeasca pe o perioada mai lunga”, este de parere experta. Prin urmare, ar trebui sa gasesti o carte care iti place si sa citesti timp de cel putin 15-20 de minute pentru a activa partea de invatare a creierului.
Scrisul de mana urmeaza un traseu similar: cand scrii, mintea organizeaza informatiile mult mai bine. De aceea multi experti recomanda sa tii un jurnal, ca o metoda de a-ti controla mai bine gandurile.
Foto: Unsplash.com