Intr-un numar al revistei Psychological Science, o echipa de oameni de stiinta europeni (Stephen Aichele de la Universitatea din Geneva, Patrick Rabbit din Oxford si Paolo Ghisletta de la Universitatea de Invatare la Distanta din Elvetia) a publicat un studiu cu informatii precise despre factorul care prezice cat vei trai.
Cercetatorii au raportat rezultatele unui studiu privind longevitatea efectuat cu ajutorul a peste 6.000 de britanici, intre anii 1983 si 2012, cu varste cuprinse intre 41 si 93 de ani.
Datele medicale si psihiatrice cheie, inclusiv tensiunea arteriala, nivelul de colesterol, diabetul si consumul de tutun si alcool, au fost colectate la intervale de trei pana la sase ani pe durata studiului care s-a intins pe 29 de ani.
Au fost, de asemenea, examinate obiceiurile de zi cu zi, cum ar fi numarul de medicamente prescrise, modul de somn, hobby-urile si evaluarea dificultatii activitatilor de zi cu zi, precum urcatul scarilor, calatoriile, pregatirea meselor si gestionarea interactiunilor sociale.
In plus fata de aceste masuri, fiecare participant a avut abilitatile cognitive evaluate de pana la patru ori la intervale de patru ani. Acestea au inclus: inteligenta cristalizata (capacitatea de a folosi cunostintele pe care le ai deja), inteligenta fluida (abilitatea de a rezolva probleme noi, de a folosi logica si de a identifica tipare), memoria verbala, memoria vizuala si viteza de procesare mentala (cat timp dureaza indeplinirea unei sarcini mentale).
Traiesti mai mult daca preferi sa stai pe podea: explicatia expertilor in longevitate
Factorul care prezice cat vei trai
In total, cercetatorii au analizat 65 de factori diferiti de risc de mortalitate in timp ce urmareau participantii in ultimii ani ai vietii lor. Odata ce s-a terminat scrierea numerelor, factorul care a iesit in frunte a fost surprinzator de simplu si direct.
Cea mai sensibila masura a longevitatii a fost evaluarea subiectiva a individului asupra starii sale de sanatate, mai exact cat de sanatos se simtea fiecare in parte.
Cu alte cuvinte, o persoana care raporteaza ca se simte sanatoasa a depasit orice alt predictor al unei vieti lungi, inclusiv orice masuri medicale, cum ar fi nivelul colesterolului si tensiunea arteriala.
Cercetatorii au parut cu adevarat surprinsi de faptul ca variabilele psihologice, cum ar fi sanatatea subiectiva si viteza de procesare mentala, au fost predictori mai buni ai riscului de mortalitate decat toti ceilalti predictori pe care i-au studiat. Se stie de multa vreme ca a ramane activ din punct de vedere cognitiv este asociat cu longevitatea, dar nu a fost niciodata clar daca activitatea cognitiva este legata de o stare de sanatate mai buna la o varsta inaintata.
Cum te poate ajuta acupunctura sa ai o viata sexuala implinita – sfaturi de la un specialist
Chip frumos, viata mai lunga?
Intr-un studiu complet fara legatura, publicat in 2003, cercetatorii au cerut studentilor sa evalueze atractivitatea si sanatatea perceputa a persoanelor in fotografii din anii 1920, luate din anuarele de liceu. Cercetatorii au investigat apoi varsta mortii pentru persoanele ale caror imagini au fost evaluate. Si asa au descoperit ca a avea un chip frumos in adolescenta prezicea o viata mai lunga. Insa, in mod ironic, parerile participantilor cu privire la sanatatea persoanelor fotografiate nu aveau nicio legatura cu cat au trait.
“Am discutat aceasta descoperire de mai multe ori cu studentii din clasa mea de Evolutie si Comportament Uman, punandu-i sa faca acelasi lucru cu fotografii luate din anuarele Knox College din anii 1920. Explicatia pentru care un chip frumos prezice o viata mai lunga pare sa fie aceea ca fetele atractive sunt simetrice si “normale” – medii in ceea ce priveste trasaturi precum dimensiunea nasului, distanta dintre ochi etc. Aceste trasaturi pot reflecta lipsa de gene neobisnuite, sanatate buna si lipsa de paraziti sau traume fizice”, a declarat psihologul Frank McAndrew.
Foto: Unsplash.com.