Un studiu nou publicat in Journal of Gerontology: Medical Sciences a descoperit ca femeile care isi mentin greutatea pe masura ce inainteaza in varsta au sanse mai mari sa atinga o longevitate exceptionala. In schimb, cele care au slabit – intentionat sau nu – dupa 60 de ani au avut sanse mai mici sa se mentina longevive, noteaza Mind Body Green.
Cum s-a desfasurat studiul
Autorii studiului au urmarit in total 54.437 de femei cu varste cuprinse intre 61 si 71 de ani, timp de zece ani. Ei au examinat relatia dintre pierderea in greutate si sansele de a apuca varstele de 90, 95 si 100 de ani.
Pierderea in greutate a fost definita ca pierderea a 5% sau mai mult din greutatea unei persoane inregistrata la inceputul studiului.
Cercetatorii au vrut sa vada si daca era vreo diferenta intre femeile care au spus ca au incercat sa slabeasca si cele care au declarat ca au slabit neintentionat. Masuratorile greutatii s-au facut la inceputul studiului, dupa trei ani, si la sfarsit, dupa zece ani.
Ce au aratat rezultatele
In total, 56% din femei au ajuns la varsta minima de 90 de ani la capatul studiului. Cele care si-au pastrat greutatea constant au avut intre 1,2 si doua sanse mai mult sa atinga o varsta intre 90 si 100 de ani.
La verificarea de la trei ani dupa inceperea studiului, femeile care au slabit din orice motiv aveau cu 33% mai multe sanse sa atinga varsta de 90 de ani. Sansele de a atinge 95 si 100 de ani au scazut usor spre 35% si 38%.
Femeile care au slabit neintentionat in acesti primi trei ani ai studiului s-au descurcat mai rau – ele au avut sanse cu 51% mai mici de a implini varsta de 90 de ani.
Traiesti mai mult daca preferi sa stai pe podea: explicatia expertilor in longevitate
Concluzia generala a studiului este ca mentinerea unei greutati constante ajuta la cresterea longevitatii.
Cat cantareste greutatea in ecuatia complicata a longevitatii
E dificil de stabilit care este greutatea ideala sau ce tendinta ar trebui urmata pentru a trai mai mult si mai sanatos. Insa este clar stabilit ca greutatea excesiva, in special grasimea in exces, reprezinta un factor pentru multe afectiuni care pot scurta durata vietii.
Prin urmare, pierderea in greutate, chiar si mai tarziu in timpul vietii, este benefica pentru persoanele supraponderale si obeze, atat timp cat e recomandata de un medic specialist.
In functie de greutatea unei persoane si de masurile pe care acestea le iau pentru a slabi, pierderea sustenabila in greutate poate fi potrivita pentru unele persoane de peste 60 de ani, desigur sub supravegherea unui specialist.
Este clar, insa, ca pierderea neintentionata in greutate reprezinta un important factor de mortalitate la persoanele mai in varsta.
De ce este periculoasa scaderea in greutate odata cu inaintea in varsta
Desi reprezinta ceva obisnuit pe masura imbatranirii, pierderea in greutate poate fi un semn ca e ceva in neregula.
Medicamentele si anumite schimbari in alimentatie pot duce la scaderea apetitului si a consumului de alimente. Iar scbimbari de ordin psihologic, precum depresia, anxietatea si dementa pot afecta, de asemenea, modul in care o persoana mananca. Deci si greutatea.
O greutate mai mica poate fi si rezultatul unei boli cronice sau al unei afectiuni nediagnosticate. Daca observi o slabire neintentionata, la orice varsta, de peste 4-5% din greutatea corpului, e un semn pe care nu trebuie sa-l ignori si ar fi cazul sa discuti cu medicul de familie.
Un expert in longevitate dezvaluie nutrientul important care le lipseste adesea femeilor
Desi poate fi atenuata, pierderea masei musculare insoteste adesea imbatranirea, contribuind in principiu la o greutata corporala buna. Insa masa musculara insuficienta poate creste riscul de fragilitate si de cadere si in consecinta poate duce la fracturi.
Mentinerea nivelurilor sanatoase ale masei musculare este o componenta esentiala a longevitatii, calitatii vietii si independentei.
Cum se pot imbunatati greutatea si metabolismul la 40 si 50 de ani
Daca iti propui sa-ti cresti longevitatea, cel mai bun pariu pe care il poti face este sa-ti optimizezi greutatea si sanatatea metabolica (incluzand aici compozitia corpului, nivelurile glicemiei, colesterolului si asa mai departe), cat mai repede posibil.
Menopauza e un moment propice pentru reevaluarea si implementarea schimbarilor din stilul de viata pe care le vei urma de acum inainte. Nivelul la care te afli din punct de vedere metabolic se schimba adesea, intrucat schimbarile hormonale (in special scaderea dramatica a nivelului de estrogen) tind sa conduca la acumularea grasimii.
Daca poti sa te descurci cu aceasta tranzitie prin alimentatie, exercitii fizice, somn, suplimente care sustin metabolismul si gestionarea stresului, probabil ca aceste obiceiuri iti vor fi de ajutor mai tarziu.
Foto: Freepik.com