Femeile obtin aceleasi beneficii ca barbatii cand fac miscare, dar intr-un timp mai scurt

1
De Maria Constantin
15 mart. 2024

Un studiu recent arata ca femeile au mai mult de castigat decat barbatii atunci cand fac miscare.

Noile cercetari arata ca femeile pot avea aceleasi beneficii cardiovasculare ca barbatii de pe urma miscarii, dar intr-un timp mai scurt, ceea ce inseamna ca sexul este un factor esential care trebuie luat in calcul, scrie Mind Body Green.

Un studiu publicat de Journal of the American College of Cardiology a descoperit ca femeile care au facut miscare regulat au avut un risc mai mic cu 24% de mortalitate din orice cauza si un risc cu 36% mai mic de episoade cardiovasculare grave, precum infarct si atac cerebral, in comparatie cu femeile sedentare.

La barbati, aceste valori au fost de numai 15%, respectiv 14%.

Cercetatorii au analizat datele culese timp de doua decenii despre 400.000 de barbati si femei din Statele Unite, ajungand la un esantion mai mare decat multe studii anterioare care au monitorizat beneficiile exercitiilor fizice in functie de sex.

Mai mult, barbatii au atins nivelul maxim al beneficiilor miscarii (legate de longevitate) dupa 300 de minute de miscare moderata pe saptamana sau 140 de minute de miscare viguroasa. In cazul femeilor, beneficiile similare au fost obtinute cu 140 de minute de miscare moderata si doar 57 minute de exercitii fizice viguroase.

De unde vine aceasta diferenta? Cercetatorii au analizat de ce barbatii au de obicei o capacitate mai mare de a face miscare decat femeile, enumerand factori precum volumul mai mare al inimii, caile respiratorii mai largi si masa musculara mai mare. Dar desi femeile incep in general cu o forta musculara mai mica, exercitiile pe aceasta zona duc la imbunatatiri semnificative, un factor crucial pentru prezicerea mortalitatii, adauga ei.

Lipsa de somn si de miscare ne imbolnavesc de inima, spun cercetatorii

Studiul a aratat si cateva aspecte legate de varsta, beneficiile pentru femei parand sa se reduca odata cu inaintarea in varsta, in preajma tranzitiei la menopauza.

Mesajul cercetatorilor este clar: miscarea poate prelungi viata si protejeaza inima si nu trebuie neaparat sa ne consume tot timpul. Din fericire, aceasta abordare ajuta la inceperea sau consolidarea unei rutine de fitness.

In concluzie, daca petreci 57-140 de minute in fiecare saptamana, adica intre 8 sau 20 de minute pe zi, facand miscare, e suficient pentru a beneficia de o imbunatatire semnificativa a sanatatii. Gaseste-ti propriul ritm si personalizeaza-ti rutina astfel incat sa te simti tu bine.

Foto: Instagram/@samiclarke