In ultima vreme mi-a fost tot mai greu sa ma tin de o rutina stricta de exercitii – din cauza noilor responsabilitati, nivelului de energie, fluctuatiilor hormonale etc. A fost o mare consolare sa aflu ca poate nu e nevoie sa am o rutina atat de stricta precum credeam pentru a ma bucura de beneficii, iar de cand fac mici pauze pe parcursul zilei pentru cateva minute de exercitii am observat o imbunatire in felul in care arat si ma simt. Am reusit sa-mi cresc usor masa musculara fara sa ma simt presata sa am o rutina „adevarata” de sport.
De fapt, studiile mentionate de mindboygreen.com arata ca femeile se bucura de aceleasi beneficii cardiovasculare ale exercitiilor fizice ca si barbatii, dar in mai putin timp, ceea ce inseamna ca sexul este un factor important de luat in considerare cand ne gandim la impactul benefic al exercitiilor fizice.
De ce femeile au nevoie de mai putine exercitii fizice decat barbatii pentru beneficii similare
Un studiu publicat in Jurnalul Colegiului American de Cardiologie a constatat ca femeile care faceau sport regulat au aratat o reducere cu 24% a mortalitatii de orice cauza si un risc cu 36% mai mic de evenimente cardiovasculare, cum ar fi atac de cord si accident vascular cerebral, comparativ cu femeile sedentare. Pentru barbati, aceleasi statistici au fost de doar 15% si 14%.
In acest studiu, cercetatorii au analizat doua decenii de date de la 400.000 de barbati si femei din Statele Unite, atingand o dimensiune a esantionului mai mare decat multe studii anterioare. S-a constatat ca barbatii au atins beneficiul maxim de supravietuire (beneficii specifice longevitatii) cu 300 de minute in fiecare saptamana de exercitii moderate (sau 140 de minute de exercitii viguroase). Pentru femei, beneficii similare au fost obtinute cu 140 de minute de exercitii fizice moderate pe saptamana si doar 57 de minute de exercitii viguroase.
Dar ce cauzeaza aceasta diferenta? Cercetatorii au analizat de ce barbatii prezinta de obicei o capacitate de exercitiu mai mare decat femeile, invocand factori precum inima mai mare, cai respiratorii mai largi ale plamanilor si mai multa masa musculara.
Interesant este ca, desi femeile incep in general cu o forta musculara mai mica, angajarea in antrenamentul de forta duce la imbunatatiri mai semnificative ale fortei, un factor crucial pentru longevitate, spun oamenii de stiinta.
Studiul observa, de asemenea, nuante legate de varsta, iar beneficiile pentru femei par sa se reduca la o varsta mai inaintata, posibil in preajma tranzitiei catre menopauza.
Lectia pe care trebuie sa o extragem de aici este ca exercitiile fizice ne pot prelungi viata si ne protejeaza inima – iar rutina de sport nu trebuie sa fie un angajament cu norma intreaga. Pentru multe dintre noi, aceste descoperiri sunt o motivatie in plus pentru a incepe sa ne miscam – chiar daca avem doar 5-10 minute la dispozitie.
Totusi, daca scopul tau este sa-ti dezvolti musculatura sau sa te antrenezi pentru un eveniment sportiv, atunci merita sa construiesti un plan personalizat. Iar daca esti o persoana care se bucura de beneficiile pentru sanatatea mintala ale unui antrenament lung, aceste descoperiri nu inseamna ca trebuie sa schimbi ceva. Fiecare persoana este diferita si e important sa-ti gasesti propriul ritm si ce functioneaza pentru tine.
Foto: Instagram/@pilateswithadrien