Iar procentul creste odata cu inaintarea in varsta, astfel aproape 70% dintre femeile cu varsta de 50 de ani sunt diagnosticate cu aceasta afectiune.
”In functie de dimensiunea si de localizarea lor, simptomele si gravitatea difera. La fibroamele care cresc spre cavitatea uterina, spre interiorul uterului, simptomele sunt sangerari abundente la ciclu. Sunt paciente care ajung sa fie anemice. Limita normala a hemoglobinei este 12, iar ele ajung sa aiba 10, 9, 8 chiar 7. La 7 sunt vesnic obosite, palide, n-au niciun chef de viata. Daca hemoragia e mai importanta deja viata poate sa le fie pusa in pericol, multe ajung in astfel de situatii, vine ciclul, curge foarte abundent, nu se opreste, merg la spital, trebuie sa primeasca transfuzii, si in unele cazuri, se poate ajunge la interventii chirurgicale de urgenta, uterul poate fie scos cu totul,” a explicat dr. Rares Nechifor, medic primar radiologie interventionala.
Alta situatie este data si de cresterea excesiva a fibroamele care incep sa apese pe organele din jur, pe vezica, si atunci apare urinatul frecvent. Trezit noaptea de multe ori, mers la toaleta. Cand apasa pe intestine avem balonare, constipatie, disconfort. Alte simptome : dureri la ciclu, la frig, la contact intim.
Tratament fibrom uterin prin embolizare
Medicul a vorbit si despre embolizare e o metoda terapeutica, pe care, practica de 14 ani. Este o procedura ce tine de radiologia interventionala, nu de ginecologie. ”De aceea, procedura nu este bine cunoscuta si nici promovata in cabinetele de ginecologie.
Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.
Foto: Shutterstock.com.