Float Therapy – Terapia prin plutire

1
De Crina Okumus
8 iul. 2018

I-am promis prietenei mele bune, Andreea Raicu, ca o sa testez aceasta terapie, dar cand am ajuns in salon, totul era roz, iar in mijlocul camerei era un bazin de 2 m intr-o forma futurista, in care trebuia sa stau inchisa timp de o ora.

M-am panicat… dar sa va povestesc cum am ajuns aici…

Sambata, 7 seara, pe strada Valencia din San Francisco, una dintre cele mai trendy strazi din oras, este locatia spa-ului care arata ca un laborator din viitor.

Tratamentul pe care urmeaza sa il testez se numeste “float therapy” sau, pe romaneste, “terapia prin plutire”. Cel mai interesant beneficiu, din punctul meu de vedere, al acestei terapii este ca faciliteaza meditatia profunda si puterea de concentrare.

Aceasta terapie prin plutire este o tehnica de relaxare si consta intr-un bazin mic cu apa in care se dizolva 500 Kg de saruri Epson sau sulfat de magneziu. Aceasta concentratie mare de saruri iti ofera senzatia ca plutesti in aer. Pentru cine nu stie, sarurile Epson se obtin prin evaporarea apei minerale sau a apei de mare.  Numele Epson este provenit de la un izvor de apa minerala din Anglia.

Cand am ajuns in camera unde urma sa incep aceasta noua experienta, mi s-a explicat ca trebuie sa fac un dus cu un gel special, pentru a pregati pielea, si ca am 5 minute la dispozitie  sa intru in bazin. Acest bazin, cum spuneam, are forma unui ou, iar in interior este apa cu multe saruri dar si un joc frumos de lumini pe care il poti inchide cand incepi sa te relaxezi.

Trebuie sa recunosc ca mie mi-a fost frica in primele 5 minute de acest spatiu inchis, dar jocul de lumini m-a ajuta sa ma relaxez si, dupa cateva minute in care efectiv pluteam parca in apa, m-am hotarat sa inchid lumina. Intunericul bezna, linistea profunda si starea de plutire creaza o experienta unica.

Beneficile acestei terapii sunt foarte multe

Pe langa faptul ca faciliteaza meditatia profunda si puterea de concentrare, cele mai importante sunt:

  1. Reducerea durerii de cap: conform unui studiu realizat de facultatea UC Irvine, aceasta terapie ajuta, pe termen lung, la vintecarea durerilor cronice de cap
  2. Ajuta la un somn lin, deci aviz celor care sufera de insomnie
  3. Reduce riscul de accidente vasculare cerebrale și atacuri de inima
  4. Reduce nivelul de stres: numeroase studii au aratat ca terapia prin plutire este o modalitate incredibil de eficienta si accesibila de reducere a multor simptome de stres.
  5. Ajuta la recuperarea musculara dupa exercitiu fizic: s-a demonstrat ca terapia prin plutire reduce acidul lactic și nivelurile durerii percepute dupa exercitiul fizic.
  6. Imbunatateste creativitatea: s-a dovedit ca plutitorul stimuleaza gandirea creativa și rezolvarea problemelor si creste energia.

Ce mi-a s-a parut mie foarte interesant este ca aceasta terapie a fost inventata de catre  John C. Lilly, neurospihiatrist acum mai bine de 50 de ani, si eu abia acum cateva luni am aflat de ea. In San Francisco, cabinetele care ofera aceste terapii sunt foarte multe si este destul de greu sa gasesti loc daca nu te programezi din timp.

Este o modalitatea extraordinara de meditatie si, sincer, o recomand cu mare incredre. Am inteles ca dupa 3 sedinte iti creste foarte mult energia, eu pot sa spun ca m-am simtit ca dupa 10 ore de somn.

Ca si minus: mare grija la par, deoarece sunt saruri foarte puternice, parul se poate usca foarte tare.

Sincer, va recomand cu mare caldura sa va luati timp si sa petreceti o ora doar cu voi si abia astept sa imi spuneti cum a fost experienta voastra.

Foto: Shutterstock.com