Cand observa orice schimbari hormonale bruste, multe femei au tendinta de a intra in panica. Ele se gandesc la afectiuni dintre cele mai diverse, fara sa stie ca fluctuatiile menstruatiei, de-a lungul anilor, reprezinta ceva normal.
Motivele pentru care ai menstruatie de doua ori intr-o luna
Din cand in cand, corpul se reajusteaza, se regenereaza si se autoechilibreaza. De aceea, cand te afli in acea perioada a lunii, poti observa simptome cu care nu te-ai mai intalnit pana atunci.
Iata care sunt fluctuatiile menstruatiei la care te poti astepta, in functie de varsta:
Schimbarile care apar la 20 de ani
In perioada adolescentei, cele ma multe fete experimenteaza menstruatii neregulate. Cu siguranta, ti s-a intamplat macar o data sa astepti menstruatia zile sau chiar saptamani intregi, pentru ca apoi sa apara pe neasteptate. Fix intr-un moment nepotrivit!
Ei, bine, pana in 20 de ani, femeile nu ovuleaza regulat. De aceea, pana la aceasta varsta, ciclurile menstruale pot fi inegale si uneori chiar haotice. In schimb, odata ce ai atins 20 de ani, vei incepe fii mai echilibrata, iar menstruatia va deveni mai predictibila si mai stabila.
5 uleiuri esentiale pentru dismenoree: Amelioreaza durerile menstruale si te ajuta sa te relaxezi
Odata cu reglarea ciclului, pot aparea si simptome precum crampele, senzatia de greata, sindromul premenstrual si durerile lombare. Cu toate acestea, este si varsta la care multe femei incep sa foloseasca metode contraceptive hormonale, care regleaza menstruatia si pot diminua durerile lunare.
Modificarile survenite dupa pragul de 30 de ani
La 30 de ani, fluctuatiile menstruatiei sunt mai putine si mai rare. In aceasta perioada, ar trebui sa ai cicluri destul de predictibile si simptome moderate.
In schimb, dupa 30 de ani, unele femei se confrunta cu probleme mai putin intalnite inainte de aceasta varsta. Acum pot aparea fibroamele uterine. Este vorba despre tumori beningne, care iti fac menstruatiile mai abundente si, posibil, mai dureroase.
5 semne ca te confrunti cu menopauza prematura
Tot dupa 30 de ani poti depista si endometrioza, o afectiune care provoaca dureri intense in zona abdominala, pe tot parcursul ciclului menstrual.
O alta posibila serie de schimbari poate aparea in cazul unei sarcini. „Daca alegi sa alaptezi bebelusul, menstruatia nu se va intoarce pana nu opresti alaptarea”, spune medicul obstetrician Sheryl Ross.
In plus, dupa nastere, deschiderea cervicala devine mai mare, iar sangele menstrual poate fi eliminat mai usor, fara contractii puternice. Acest lucru se traduce prin crampe mai putin intense si mai usor de suportat.
Schimbarile aparute odata cu atingerea varstei de 40 de ani
La 40 de ani, corpul incepe sa se pregateasca, treptat, pentru menopauza. Aceasta apare, in general, imediat dupa 50 de ani.
Fluctuatiile menstruatiei si nivelul scazut de estrogen te pot face sa ai din nou cicluri neregulate, un flux mai putin abundent sau, din contra, un flux haotic.
Chiar daca multe dintre simptome sunt absolut normale si se datoreaza proceselor naturale din organism, specialistii recomanda vizite regulate la medicul ginecolog. In plus, daca observi sangerari intre menstruatii, dureri extrem de mari sau alte senzatii neobisnuite in corp, ar fi bine sa consulti un doctor specialist.
Foto: Shutterstock.com