Din pacate, putini pacienti fac aceasta investigatie la timp. Majoritatea ajung la specialist cand afectiunea s-a agravat. Din pacate, in Romania, numarul persoanelor care sufera de probleme pulmonare este in crestere. De aceea am vrut sa aflu mai multe despre testare de la dna dr. Roxana Nemes, medic pneumolog.
Spirometria este cel mai simplu test de evaluare a functiei pulmonare
Spirometria este o investigatie simpla, nedureroasa si neinvaziva, care evalueaza functia pulmonara. “Spirometria este importanta pentru diagnosticul si monitorizarea unor afectiuni cronice respiratorii: astm, bronhopneumopatia obstructiva cronica -BPOC. Este foarte important ca aceasta testare respiratorie simpla sa fie corelata cu anamneza, examenul fizic, investigatiile radiologice si de laborator pentru stabilirea diagnosticului de catre medicul specialist“, spune dr. Nemes.
Cum iti poti testa plamanii cu ajutorul spirometriei
Spirometria foloseste un dispozitiv care seamana cu aparatul etilotest. Acesta masoara cantitatea de aer care intra si iese din plamani. “I se va cere pacientului sa expire usor (goleste usor plamanul), urmat de o manevra de inspir lent si de un expir maximal si fortat timp de minimum 6 secunde”, explica pneumologul.
Inainte de a face aceasta investigatie, medicul recomanda sa eviti:
efortul intens in ultimele 30 minute,
mesele copioase cu 2 ore inainte,
consumul de alcool cu 4 ore inainte,
fumatul cu o ora inainte.
Testarea este indicata in special fumatorilor si ar trebui facuta macar o data pe an. Poate depista, dar si monitoriza astmul bronsic, bronsita cronica, emfizemul pulmonar si fibroza pulmonara. Analiza este indicata chiar si in cazul copiilor suspecti de astm, bronsiolite sau diverse alergii respiratorii si se poate face dupa varsta de sase ani.
Foto: Shutterstock.com