Am vrut sa aflu mai multe despre aceasta boala, asa ca am stat de vorba cu Adelina Popescu, medic gastroenterolog la clinica DigestMed. Iata cateva intrebari esentiale la care am primit raspuns.
Ce este gastrita?
Gastrita este o afectiune comuna ce implica inflamarea stratului superficial al stomacului. De obicei, este usoara si se rezolva fara tratament. In unele situatii se poate agrava, transformandu-se in ulcer gastric.
Cum apare, de fapt, gastrita?
Stomacul produce acid pentru digestia alimentelor si omoara toti germenii care ajung la acest nivel. Anumite celule de la nivelul mucoasei gastrice produc un strat de mucus ce formeaza o bariera naturala impotriva acidului coroziv, protejand stomacul si duodenul. Exista un echilibru intre cantitatea de acid produsa si stratul de mucus. Gastrita se dezvolta atunci cand apare o alterare a acestui echilibru, permitand acidului sa atace mucoasa stomacului.
Care sunt cauzele acestui dezechilibru?
Cauzele sunt multiple. Una dintre ele este infectia cu Helicobacter pylori, care apare la aproximativ 70% din populatie. Aceasta este si principala cauza a ulcerului. Oamenii trebuie sa stie ca daca au contractat aceasta bacterie, o vor avea toata viata. Insa nu in toate cazurile este simptomatica.
Medicamentele antiinflamatorii si aspirina sunt o alta cauza. Aproximativ doua din zece ulcere gastrice sunt determinate de aceste medicamente. De aceea, este bine sa nu le luati dupa ureche, ci doar la recomandarea specialistului.
Stresul se afla si el printre vinovati, insa nu vorbim despre stresul psihic, cotidian, ci despre evenimente precum interventii chirurgicale majore, boli grave sau arsuri severe. Mecanismul aparitiei gastritei sau a ulcerului este determinat de scaderea fluxului de sange de la nivelul stomacului, urmata de scaderea secretiei de mucus.
Alte cauze pot fi bolile autoimune, abuzul de alcool si cocaina, ocazional infectia cu unele virusuri, bacterii sau fungi la persoanele imunodeprimate, excesul de bila, in special la pacientii care au trecut prin procedura numita colecistectomie.
Cum se manifesta gastrita?
Simptomatologia este variata. Simptomele pot lipsi sau, dimpotriva, poate sa apara o durere intensa in jumatatea superioara a abdomenului. In plus, bolnavul poate simti senzatia de balonare, greata si chiar varsaturi. In cazul in care durerea nu cedeaza la antiacide si dureaza de mai multe zile, cel mai bine este sa va prezentati la medic.
Cum se pune diagnosticul?
Diagnosticul gastritei se pune de obicei in functie de simptomatologie si de rezultatul examinarii abdominale. In unele situatii, pentru a pune un diagnostic cert, se recomanda in plus teste de sange, ecografie abdominala si endoscopie digestiva.
Care este tratamentul?
In cazurile avansate, tratamentul este unul medicamentos si se ia doar la recomandarea specialistului gastroenterolog. Daca vorbim de o forma usoara, schimbarea stilului de viata este esentiala. Sunt recomandate mesele mici si dese, evitarea alimentelor iritante (condimente picante, bauturi acidulate, prajeli, sosuri, dulciuri rafinate), dar si evitarea alcoolului si a fumatului.
Foto: Shutterstock.com