Singura optiune sanatoasa – stati in casa! Stati cat mai mult in casa (doar asa nu mai exista acea transmitere a coronavirusului de la purtator-contaminat la cei receptivi). Atentie, cu pandemia nu e de glumit! Sunt deja 32 de cazuri in Iasi 2 la ATI (pacientul oncologic de 71 de ani din judetul Suceava, primul confirmat pozitiv in Moldova si un pacient de 37 de ani tot din Suceava, din zona Dorna.
Noaptea trecuta au mai fost depistate sase persoane pozitive, patru din Suceava si doua din Iasi. 88 de persoane sunt plasate in carantina si alte 854 izolate la domiciliu.
Ghid de autoprotectie:
In spatiile inchise (acasa/loc de munca/spatii publice): Igienizati
Suprafete: Ideal este sa dezinfectati cu inalbitor (1 litru de inalbitor cu 2,6% clor pentru 4 litri de apa rece) sau cu alcool la 70°. Suprafetele care sunt cel mai frecvent atinse trebuie curatate cu prioritate: manerele usilor sau intrerupatoarele, cel putin o data pe zi.
Este de preferat sa stati in incaperi in care podeaua poate fi curatata (evitati incaperile cu covoare). Folosirea unui aspirator nu este recomandata, deoarece risca sa difuzeze particulele virale. Pe cat posibil aerisiti camerele in mod regulat.
In bucatarie. Inainte de a gati si manipula mancarea, spalati-va mainile si suporturile de bucatarie (blat de lucru, masa etc.). Atentie! coronavirusul este sensibil la temperaturile de gatit, evitati alimentele crude.
Este recomandat gatitul la 63°C timp de 4 minute (Agentia Nationala de Securitate a Sanatatii.
Nu uitati sa curatati periodic cu atentie tacamurile (prin inmuierea solutie cu dezinfectant diluata timp de cel putin 15 minute sau in masina de spalat vase la un program mai lung, la 60°).
Toalete: recomandam curatarea si dezinfectarea mobilierului sanitar (bazin, bideu, lavoar), robinetele si manerelor cu inalbitor diluat la 0,5%
Lenjeria/hainele de strada: se spala cu un ciclu de cel putin 60°C pentru cel putin 30 de minute (evitand sa o scuturam, pentru a nu crea aerosoli cu particule virale).
Pe strada:
Evitati deplasarile si intalnirire care nu sunt urgente, spatiile publice aglomerate (magazine, mall), transportul in comun la orele de varf mai ales daca apartineti grupelor de risc (persoane in varsta, deficiente imunologice, patologie cardiaca, respiratorie sau metabolica (diabet).
Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.
Foto: Getty Images.