Oricine are experienta menstruatiei lunare stie ca hormonii sunt complecsi. Si odata ce implinim 40 de ani, ne confruntam cu tot felul de intrebari si situatii noi, scriu cei de la MindBodyGreen. Perimenopauza si menopauza sunt principalele subiecte apasatoare in aceasta perioada a vietii noastre.
Daca ai peste 40 de ani sau te apropii de 40, trebuie sa stii asta
Exista un motiv pentru care incercam sa atragem atentia asupra sanatatii femeilor cat mai des posibil. Problemele de sanatate cu care se confrunta femeile sunt uneori descoperite prea tarziu sau de-a dreptul ignorate – iar acest lucru e si mai valabil dupa 40 de ani. Dupa cum descrie brandul de sanatate pentru femei Wile: „Se intampla ceva cand femeile implinesc 40 de ani. Incepem sa disparem. De la brief-urile de marketing, conversatiile culturale, retail si pana la ingrijirea primita de la medicul nostru”. Iar cercetarile reflecta ceva similar.
Menopauza este considerata una dintre cele mai semnificative schimbari in corpul unei femei. Dar, intr-un studiu pe mai mult de 1.000 de femei aflate in diferite stadii ale menopauzei, 45% nu stiau diferenta dintre perimenopauza si menopauza, iar 32% credeau ca nu sunt suficiente informatii disponibile care sa le ghideze calea. In plus, 73% dintre femeile chestionate au avut simptome fizice ale menopauzei, dar nu au facut nimic in privinta asta, ceea ce nu este surprinzator, avand in vedere ca doar 57% dintre ele se simteau intelese si sustinute de medicul lor.
Inceperea ciclului menstrual marcheaza o parte importanta a vietii noastre de femei si primeste multa atentie, insa menopauza, un proces la fel de important, cu un impact psihologic mai mare, este un capitol al vietii ce tinde sa fie invaluit in umbra.
Intelegerea hormonilor feminini si cum se raporteaza la menopauza
Stiinta defineste menopauza ca fiind „incetarea perioadelor menstruale timp de cel putin 12 luni consecutive”. Iar perimenopauza descrie ultimii ani din viata reproductiva a unei femei. Atat perimenopauza, cat si menopauza vin adesea cu o multime de experiente noi – de la bufeuri si tulburari de somn, pana la uscaciune vaginala – toate avand legatura cu trei hormoni cheie: estrogen, progesteron si cortizol.
Estrogenul
Cunoscut ca „hormonul feminin”, estrogenul faciliteaza majoritatea proceselor noastre de reproducere, dar este, de asemenea, responsabil pentru sustinerea elementelor fiziologice esentiale precum sanatatea cardiovasculara si a oaselor. In timpul perimenopauzei, ovarele noastre incep sa produca mai putin estrogen. Nivelurile mai scazute de estrogen pot fi cauza unor simptome comune (si naturale) de menopauza, cum ar fi uscaciunea vaginala si bufeurile.
Progesteronul
Progesteronul, numit uneori „hormonul relaxarii”, este produs de ovare, uter si glandele suprarenale. Este cunoscut pentru ca ajuta la reglarea ciclului menstrual, dar are si un rol in calmarea starii de spirit si reglarea somnului. In timpul perimenopauzei, nivelurile de progesteron scad in mod natural. Dar, deoarece progesteronul este cunoscut pentru echilibrarea estrogenului, acest lucru poate insemna niveluri mai ridicate de estrogen – proces care a fost asociat cu schimbari bruste de dispozitie sau stare de iritare.
Cortizolul
Cei mai multi dintre noi sunt deja familiarizati cu acest „hormon al stresului”, care influenteaza glicemia, metabolismul si caile inflamatorii. Dar cum afecteaza perimenopauza? Cand suntem sub stres repetat, corpul nostru alege sa produca fie cortizol, fie progesteron. In fata stresului prelungit, nivelul nostru de progesteron poate scadea mai repede decat in mod natural. Pe langa faptul ca tulbura nivelurile de estrogen, cortizolul are propriile efecte neplacute asupra organismului, de la generarea poftelor, pana la perturbarea concentrarii si a dispozitiei.
Nu numai ca nivelul de stres creste adesea in timpul varstei mijlocii, dar stresul este atribuit experientelor de perimenopauza. Astfel, gasirea unor modalitati usoare si accesibile de a gestiona stresul este cheia pentru ingrijirea de sine in aceasta perioada. Acorda-ti timp pentru tine, timp in care sa te intrebi cum te simti si de ce te simti asa. Mediteaza, fa mai multa miscare (sub orice forma), acorda prioritate somnului si alimentatiei sanatoase.
Cum sa-ti dai seama daca acneea ta este hormonala sau bacteriana
Realitatea este ca sunt multe lucruri pe care nu le stim despre hormonii nostri, dar si multe aspecte pe care avem nevoie sa le „imbratisam”. Ne grabim sa dam vina pe ei pentru orice disconfort, dar hormonii nostri feminini au un rol important in multe aspecte pozitive – de la sanatatea creierului, pana la sanatatea inimii si a vietii sexuale. Cu ceva mai multe cunostinte si mult sprijin, hormonii pot deveni superputerea noastra. Fiecare etapa a vietii trebuie sarbatorita – iar pentru femeile de peste 40 de ani, petrecerea abia incepe.
Foto: Instagram/@officialnievesa