Sa iei suplimente poate parea un gest inofensiv la prima vedere, dar poate sa ascunda riscuri semnificative. Iata ce e bine sa eviti!
Iei doze prea mari de suplimente
In special vitaminele liposolubile, precum A, D, E si K, se pot acumula in organism si pot deveni toxice atunci cand sunt luate in exces.
„Consumul de suplimente in cantitati care depasesc dozele recomandate poate avea consecinte grave asupra organismului, mai ales cand vine vorba de ficat”, explica medicul hematolog Dr. Daniel Boyer.
De exemplu, stiai ca excesul de vitamina A poate duce la toxicitate, cauzand dureri de cap, ameteli si chiar probleme hepatice? Asadar, chiar daca uiti intr-o zi sa-ti iei vitaminele, nu lua doza dubla data urmatoare. Respecta indicatiile de pe prospect sau cele oferite de medicul tau.
Nu tii cont de eventualele efecte adverse
Unele suplimente pot avea efecte negative care nu sunt vizibile imediat, dar care se pot acumula in timp. De exemplu, consumul pe termen lung de suplimente cu vitamina C in doze mari poate cauza formarea de pietre la rinichi.
Fa pauze regulate intre curele de suplimente si monitorizeaza-ti starea de sanatate prin analize.
Cel mai bun moment al zilei pentru a lua suplimentele cu colagen
Ignori interdictiile unor anumite medicamente
O alta greseala pe care oamenii o fac, potrivit doctorului Boyer, este sa nu ia in considerare modul in care suplimentele pot interactiona cu medicamentele prescrise. Desi suplimentele nu au de regula interdictii, unele medicamente pe care le administrezi s-ar putea sa nu-si faca efectul sau chiar sa fie nocive, in contact cu anumite vitamine sau minerale.
„Aceste interactiuni pot creste volumul de munca al ficatului si riscul ca acesta sa fie afectat. Respecta dozele recomandate, cu exceptia cazului in care un profesionist din domeniul sanatatii recomanda altfel, si monitorieaza raspunsul organismului la suplimente. Urmareste simptomele precum oboseala, slabiciunea sau icterul, care ar putea indica probleme hepatice”, avertizeaza el.
Crezi ca „natural” inseamna intotdeauna sigur
Doar pentru ca un supliment este etichetat „natural” nu inseamna ca este lipsit de riscuri. Plantele medicinale, de exemplu, pot avea efecte adverse puternice daca sunt luate in exces sau combinate cu alte medicamente.
Folosesti suplimentele ca substitut pentru alimentatia sanatoasa
Niciun supliment nu poate inlocui o dieta echilibrata. Din pacate, multe femei cad in capcana de a consuma vitamine si minerale pentru a compensa lipsa fructelor si legumelor din alimentatie. Nutrientii din alimente naturale sunt mai usor de absorbit si contin compusi sinergici care lipsesc din suplimente. In plus, exista anumite vitamine sau minerale care nu sunt recomandate a fi luate pe stomacul gol, fie pentru ca devin nocive, fie pentru ca nu-si fac efectele.
Care este cea mai buna perioada din zi pentru a lua calciu: dimineata sau seara?
Iei suplimente fara un consult medical
Una dintre cele mai frecvente greseli este sa incepi sa iei suplimente „de capul tau”. Doar pentru ca prietena ta ia vitamina D sau un supliment de colagen nu inseamna ca este potrivit si pentru tine. Organismul fiecarei persoane are nevoi diferite, iar un exces de anumite vitamine sau minerale poate fi la fel de periculos ca si o deficienta.
Asadar, tine cont de aceste recomandari atunci cand administrezi suplimente si incearca sa pastrezi un echilibru intre alimentatie, stil de viata si substantele pe care le consumi.
Foto: freepik.com