Un studiu recent publicat in noiembrie 2024 releva ca exista o gustare delicioasa care previne dementa.
Cercetarea a aratat ca persoanele care consuma nuci in mod regulat, chiar si intr-o cantitate mica, au un risc mai scazut de a dezvolta dementa in comparatie cu cei care nu le includ in dieta zilnica. Nucile sunt o sursa bogata de nutrienti esentiali, cum ar fi acizii grasi omega-3, vitamina E, antioxidanti si polifenoli. Acesti nutrienti ajuta la combaterea inflamatiilor si la protejarea neuronilor impotriva degenerarii.
Consumul de nuci scade riscul de dementa
Studiul a fost publicat in Geroscience, iar analistii au evaluat datele din U.K. Biobank, o baza de date uriasa privind sanatatea. Apoi, au selectat 50386 de participanti care aveau intre 40 si 70 de ani si au analizat consumul lor de nuci (precum si mai multi alti factori).
Pe scurt, cercetatorii au constatat ca persoanele cu un consum regulat de nuci aveau un risc cu 12% mai mic de dementa – chiar si dupa luarea in considerare a celorlalti factori, cum ar fi varsta, sexul, educatia, stilul de viata si altele. In plus, ei au constatat ca femeile, adultii in varsta, nefumatorii si persoanele care au adoptat alte comportamente de promovare a sanatatii pareau sa beneficieze cel mai mult de consumul regulat de nuci.
Daca mananci aceste trei alimente, reduci drastic riscul de dementa
„Nucile contin niveluri ridicate de grasimi sanatoase, antioxidanti, fibre si compusi antiinflamatori, care pot sustine sanatatea creierului si pot reduce inflamatia si stresul oxidativ. In plus, consumul de nuci are un efect pozitiv asupra microbiomului intestinal, iar acesta influenteaza si sanatatea creierului”, spune Dr. David Perlmutter, neurolog.
Printre tipurile de nuci studiate se numara nucile clasice, migdalele, alunele de padure, fisticul si caju. Fiecare dintre acestea are profiluri nutritionale unice, insa toate sunt benefice datorita continutului ridicat de acizi grasi sanatosi si antioxidanti. De exemplu, nucile sunt recunoscute pentru continutul de acid alfa-linolenic (ALA), o forma de omega-3 de origine vegetala, in timp ce migdalele sunt o sursa excelenta de vitamina E, un antioxidant important pentru sanatatea creierului.
Pentru a beneficia de proprietatile protectoare ale nucilor, e ideal sa le integram intr-o gustare in prima parte a zilei.
- Un pumn mic de nuci asortate (nuci, migdale, alune de padure) poate fi gustarea ideala de dimineata
- Adauga nuci maruntite intr-un iaurt cu fructe de padure, pentru a spori aportul de antioxidanti si vitamine
- Peste un bol de fulgi de ovaz fierti, adauga nuci maruntite si putina miere pentru un mic dejun hranitor si plin de beneficii
Alte alimente care pot reduce riscul de dementa
In timp ce creierul tau iubeste nucile, el are nevoie de multe alte alimente, excelente pentru sanatatea creierului:
- Fructe de padure
- Frunze verzi, cum ar fi varza kale, spanacul, varza, mangold si altele
- Peste gras (cum ar fi somonul)
- Ulei de masline
- Ciocolata neagra
- Cereale integrale
Foto: depositphotos.com