Gustarile accelereaza procesul de imbatranire – parerea unui nutritionist

1
De Daniela Mitran
4 ian. 2020

Inaintarea in varsta este un subiect pe care nu il abordam usor. De fapt, am vrea uneori sa privim in oglinda si sa observam cum dispar in mod miraculos toate imperfectiunile. Nu doar anii trec, ci si vitalitatea organismului nostru, motiv pentru care este esential sa avem mai multa grija de noi insine.

Iar totul pleaca de la alimentatie, in cea mai mare parte! Gustarile accelereaza procesul de imbatranire, iar efectele pe care le produc sunt ireversibile. Nu este parerea noastra si nici a unor persoane neavizate. Este parerea unui nutritionist celebru, care lucreaza cu celebritati precum Jessica Alba.

Foarte multe persoane consuma ocazional un caffee latte, un baton cu proteine, un suc din comert, briose sau diferite gustari care au cel putin 100 de calorii. Insa foarte putine dintre ele verifica ingredientele pe ambalaj. Si cu atat mai putine se informeaza despre cat de sanatoase sunt alimentele si bauturile pe care le consuma. Un snack poate afecta sanatatea organismului pe termen lung, insa servit ocazional pare inofensiv.

De ce snack-urile accelereaza procesul de imbatranire

Dorinta de a consuma un snack este fireasca si de inteles. Insa gustarile accelereaza procesul de imbatranire, este de parere Kelly LeVeque, un nutritionist al celebritatilor. Mai mult decat atat, unele gustari nu sunt suficient de satioase. Din acest motiv este posibil ca la foarte scurt timp dupa ce mananci un snack sa simti din nou nevoia de a consuma alte alimente.

In plus, gustarile care contin foarte multi macronutrienti afecteaza hormonii responsabili cu senzatia de foame. Afecteaza si nivelul de zahar din organism, ceea ce inseamna ca vor accelera imbatranirea celulelor.

Unele gustari nu numai ca nu sunt recomandate in alimentatie, dar pot afecta si procesul de digestie. Daca senzatia de foame este puternica, este recomandat sa consumi o masa bogata in proteine, grasimi sanatoase sau fibre. Este recomandat sa consumi orice alimente sanatoase, care iti ofera senzatia de satietate si mentin organismul in cea mai buna forma.

Daca inveti sa-i oferi organismului tau nutrientii esentiali, vei invata sa controlezi senzatia de foame. Este ca si cum ai face un reset organismului, iar astfel nu vei mai simti nevoia sa consumi gustari care nu sunt sanatoase.

Consumul frecvent de alimente este nesanatos si daunator pentru silueta

Unele persoane considera ca este sanatos si chiar recomandat sa consume cat mai multe gustari intr-o zi. Cu toate acestea, consumul frecvent de alimente este nesanatos si in mod sigur este o piedica in obtinerea unei siluete de invidiat.

Potrivit unor studii recente, mancatul la distanta de trei sau cel mult patru ore accelereaza imbatranirea celulelor. Mai mult decat atat, contribuie la extenuarea organismului si incetineste procesul de ardere a grasimilor.

Explicatia este una destul de simpla. Procesul de digestie are nevoie de timp, organismul consuma foarte multa energie pentru a procesa alimentele si pentru a depozita nutrientii necesari pentru buna functionare. In mod normal, procesul de digestie poate sa dureze pana la sase ore.

Astfel, daca mananci diferite gustari in acest timp, nu faci altceva decat sa ingreunezi procesul de digestie. Organismul tau va depune mai mult efort pentru a procesa alimentele si astfel te vei simti mai obosita. Partea cea mai putin placuta este ca acest obicei iti afecteaza si greutatea. Din moment ce organismul nu va putea procesa tot ce ii oferi, el va crea depozite de grasimi.

Corpul tau are nevoie de o pauza

Potrivit unui studiu realizat in 2014, este recomandat sa mananci doua mese pe zi, decat patru sau cinci mese. Astfel, daca alegi sa mananci de doua ori in timpul zilei, insa consistent, organismul va avea suficient timp pentru procesul de digestie. In plus, acest obicei va avea beneficii si asupra sanatatii, deoarece nu va afecta nivelul de insulina din organism sau unele functii celulare.

Rezultatele studiului au scos la iveala si numeroase beneficii in ceea ce priveste mentinerea unei greutati optime. Cu alte cuvinte, mesele putine si consistente impiedica depozitarea grasimilor si reduc cantitatea de grasime hepatica, glucoza plasmatica , peptidul C sau glucagon.

Nu numai ca te vei simti mai bine, dar vei avea mai multa energie si nu va mai fi necesar sa-ti faci griji in privinta siluetei.

Foto: Instagram – @jeannedamas