Nu mai e noutate faptul ca buna functionare a intregului organism este data peste cap atunci cand sistemul endocrin da o eroare: de exemplu, cand nivelul unuia dintre hormoni este prea ridicat sau prea scazut.
Am fost dintotdeauna fascinata de ideea echilibrului hormonal, un aspect atat de greu de controlat, avand in vedere ca dereglarile pot fi cauzate de foarte multi factori imprevizibili, precum stresul sau unele alimente din dieta noastra pe care corpul pur si simplu nu le proceseaza asa cum ar trebui.
Cand apare un dezechilibru, simtim schimbari atat la nivel fizic (acnee, oboseala, crestere in greutate), cat si psihic (stare de iritabilitate, depresie). Cu toate astea, de cele mai multe ori alegem sa le ignoram, apeland la remedii care sa ne scape de simptome (tratamente anti-acneice, cure de slabire), si nu de problema interna care le-a cauzat.
Estrogenul este hormonul feminin pe care ar trebui sa-l luam foarte in serios. Atunci cand este in dezechilibru, cauzeaza probleme de fertilitate, crestere in greutate sau, in cazuri extreme, cheaguri de sange si infarct.
Grasimea de pe spatele bratelor poate fi un semnal de alarma
Un medic isi va da seama imediat daca nivelul tau de estrogen este peste limita doar uitandu-se la bratele tale: zona tricepsilor devine in acest caz mai „pufoasa”. Vei fi tentata sa te apuci de cure de slabire sau de fitness pentru a-ti tonifia bratele si poate chiar vei obtine o imbunatatire, insa nu vei scapa complet de grasime pana ce nu reechilibrezi nivelul estrogenului.
Alte simptome ale nivelului crescut de estrogen
Cele mai multe femei experimenteaza sangerari anormale, sensibilitate a sanilor, scurgere vaginala abundenta si crestere in greutate. Alte simptome pot include balonare, menstruatii abundente, libido scazut, oboseala, iritabilitate si depresie.
Uneori, simptomele pot indica probleme mai serioase, mai ales in cazul nivelului ridicat de estrogen pe perioade lungi de timp. Medicii avertizeaza ca acest lucru poate duce la afectiuni precum sindromul ovarelor polichistice, endometrioza, polipi endometriali, fibrom uterin si cancer de san.
Cum tratezi nivelul crescut de estrogen?
Cand vine vorba despre hormoni, lucrurile nu se rezolva simplu si in niciun caz de la sine. Nu exista o pastila magica ce echilibreaza instant hormonii. In primul rand, este foarte, foarte important sa nu te tratezi dupa ureche. Fa-ti testele hormonale si vezi daca ai intr-adevar o problema.
Daca testele hormonale indica un nivel crescut al estrogenului, endocrinologul iti poate recomanda un supliment alimentar pe baza de plante, care contribuie la echilibrarea hormonilor feminini. Apoi, te va sfatui in privinta dietei: ce alimente ar trebui sa consumi mai des si ce ar trebui sa elimini de pe lista. Evident, alimentele foarte procesate inratutatesc situatia.
De asemenea, studiile au demonstrat ca pesticidele pot avea o contributie in dereglarile hormonale, la fel si lactatele, ce pot contine reziduuri hormonale care, pe termen lung, iti afecteaza sistemul endocrin.
Foto: Shutterstock.com