Dar principalul impact asupra modului in care sangele ”functioneaza” este dat, fireste, de alimentatia corecta si completa, care ofera elementele nutritive vitale pentru sistemul circulator, in ansamblul lui.
Cand vine vorba de o alimentatie sanatoasa, primul gand merge la ce este bun pentru inima, pentru scaderea tensiunii arteriale, pentru digestie si, fireste, pentru slabit?
Dar sangele nu inseamna doar tensiune, ci si flux, fluiditate. Caracteristici pe care le trecem cu vederea. Chiar si expresia ”a pune sangele in miscare” ne atentioneaza: sangele are nevoie sa alerge vioi si curat prin vene si artere, pentru a hrani organele, pentru a colecta si elimina toxinele, pentru a mentine un nivel sanatos al Ph-ului din organism.
Organismul are propriul mecanism de detoxifiere care filtreaza constant sangele pentru a elimina componentele care sunt periculoase pentru sanatate.
Rinichii, ficatul, intestinele, plamanii si pielea sunt principalele organe de filtrare. Insa este evident ca eliminarea ”deseurilor” din organe n-ar fi posibila fara detoxifierea ”transportatorului” acestora, adica a sangelui.
Iar deseurile acestea se tot aduna, pentru ca ele nu provin doar din procesele normale ale organismului, ci si din substantele chimice absorbite prin alimentele pe care le consumam, din aerul pe care il respiram, medicamentele administrate sau produsele cosmetice si cele de curatenie pe care le folosim.
O dieta bogata in antioxidanti, acizi grasi Omega3, fibre, vitamine si minerale contribuie la un flux sanguin optim si la indepartarea toxinelor din sange. O dieta scazuta in aceste substante nutritive esentiale poate duce la procese inflamatorii si la blocaje functionale ale organelor.
Vestea buna este ca printr-o alimentatie sanatoasa, ceva mai alcalina, si miscare zilnica se poate ajunge destul de repede la imbunatatirea fluxului sanguin.
Citeste continuarea pe Doctorul Zilei
Foto: Shutterstock.com