Starea de bine nu depinde doar de ceea ce mananci, ci si de odihna de care iti permiti sa te bucuri. Oboseala cronica este foarte greu de invins, mai ales daca nu aplici metodele potrivite de odihna. Ceea ce da rezultate in cazul unora se poate dovedi ineficient in cazul altora.
Iata mai multe metode pe care ar trebui sa le incerci pentru a vedea care da randament. In cel mai fericit caz, s-ar putea sa ti se potriveasca toate, scrie Mind Body Green.
1. Ia o pauza
Sindromul Burnout poate fi provocat de asumarea unei responsabilitati enorme fara stabilirea unor reguli care sa-ti protejeze sanatatea. Este esential sa iei o pauza si sa respiri putin: ai nevoie de putin timp pentru tine ca sa te poti ocupa de altii.
Aceasta pauza poate arata diferit pentru fiecare persoana. Fie ca lasi totul deoparte timp de o saptamana, fie ca e vorba de o luna, un lucru e cert: nu poti invinge epuizarea daca nu-ti acorzi sansa de a te odihni.
2. Ramai singura
In iuresul de zi cu zi, sa te retragi putin si sa stai singura te poate ajuta mai mult decat te astepti. Aceste momente de singuratate iti ofera posibilitatea de a reflecta asupra a ceea ce se intampla in jurul tau. Nu doar ca vei capata claritate asupra unor situatii care te consumau psihic, dar perioadele de izolare te vor ajuta sa te cunosti mai bine si sa impui niste limite pe care sa le aperi cand esti stresata si obosita.
3. Dormi suficient
Uneori, tot ce trebuie sa faci este sa dormi ca sa poti sa repornesti. Societatea actuala glorifica stilul de viata activ, dar acesta te poate epuiza la fel de rapid cum arde o lumanare – prea multe nopti pierdute urmate de cateva treziri dimineata devreme iti descarca bateriile.
Specialistii te sfatuiesc sa te bucuri de un somn neintrerupt de sapte sau chiar mai multe ore noaptea pentru ca organismul tau sa functioneze optim. Daca nu dormi bine, nu-i de mirare ca te simti epuizata tot timpul.
Si un pui de somn ziua te poate ajuta sa treci cu bine peste o zi grea, dar daca ajungi sa recurgi des la acest obicei, inseamna ca trebuie sa-ti revizuiesti obiceiurile in privinta somnului.
4. Petrece timp in aer liber
Conceptul japonez shinrin-yoku, care implica evadarea in natura, este o practica foarte revigoranta. Studiile arata ca ajuta la reducerea stresului si mentine inflamatia din corp la un nivel redus.
E oficial: „burnout” este o conditie medicala atestata!
E usor sa uiti sa mai iesi afara cand stai toata ziua cu ochii pe telefon, monitorul computerului si televizor. Cand simti nevoia sa te relaxezi, fa o plimbare – chiar si numai zece minute de mers usor, mai ales in mijlocul naturii, pot fi de ajuns pentru a-ti schimba in bine starea de spirit si pentru a te incarca cu energie.
5. Petrece timp cu ceilalti
Pentru unii, singuratatea e un balsam, pentru altii – un chin. Dar daca vrei sa te bucuri pe deplin de timpul impartit cu alti oameni, atunci trebuie ca acestia sa fie cei care te binedispun, care te fac sa te simti in largul tau.
Exista persoane care nu-ti impartasesc felul de a fi si modul in care gandesti, iar daca le impartasesti ideile, visurile si secretele tale, te vei izbi de rezistenta si descurajare. Vei duce o lupta care te va obosi. In schimb, daca te inconjori de oameni cu care comunici bine, te vei simti revigorata, nu epuizata.
Foto: depositphotos.com