Este foarte important sa ai grija de zona intima, poate chiar mai atent decat de alte zone ale corpului tau. Aceasta joaca un rol esential in sanatatea femeii, iar curatenia acesteia ajuta la protejarea acestor parti ale corpului.
Igiena personala este esentiala pentru a evita problemele vaginale precum secretii vaginale anormale, uscaciune vaginala, miros nefiresc, infectii vaginale si boli mai grave pe termen lung, inclusiv cancerul de col uterin sau ovarian.
Cum se face igiena intima corecta
Iata cateva sfaturi esentiale de ingrijire pentru femei pentru a lua masuri preventive si a pastra o ingrijire intima sanatoasa.
1. Spalatul regulat
Baile regulate sunt esentiale pentru toata lumea. Obiceiul de a sari peste bai poate duce la diverse infectii ale pielii, cum ar fi pielea uscata si infectiile fungice. Curatarea partilor intime este la fel de necesara ca si imbaierea regulata.
2. Asigura o curatare adecvata
Pe langa baia obisnuita, trebuie sa cureti partile intime folosind apa, mai des decat o faci cu restul corpului. Este indicat sa speli zonele intime de 2-3 ori, in special in timpul menstruatiei, pentru a tine la distanta infectiile. De asemenea, evita sa folosesti sapunuri sau geluri de dus ce contin detergenti puternici sau produse parfumate pentru a curata partile intime, deoarece substantele chimice prezente in aceste produse pot provoca infectii grave.
Cat de des ar trebui sa-ti cumperi lenjerie intima noua?
3. Sterge-te corect
Trebuie sa ai grija sporita de zona intima pe tot parcursul zilei. Dupa urinare si baie, trebuie sa stergi zona vaginala dinspre vagin spre regiunea anala. Aceasta va ajuta la prevenirea infectiilor urinare. Ar trebui sa faci acelasi lucru si dupa ce ai avut relatii sexuale, pentru a curata fluidele. De asemenea, asigura-te ca te speli pe maini cu sapun dupa ce ti-ai curatat partile intime.
4. Igiena in timpul menstruatiei
Fiecare femeie isi doreste sa se simta curata, confortabila si fara miros in acea perioada a lunii. Prin urmare, trebuie sa iti schimbi des absorbantele, tampoanele si chilotii pentru a te simti curata in permanenta. Daca folosesti cupele menstruale, atunci asigura-te ca le sterilizezi inainte si dupa utilizare.
5 beneficii imense ale antrenamentelor efectuate dimineata, inainte de a incepe programul de lucru
5. Spala-te cu ingrediente naturale
Chimicalele artificiale fac vaginul mai predispus la infectii. Cu toate acestea, substantele chimice naturale, cum ar fi acidul lactic, ajuta la mentinerea echilibrului pH-ului. Nu folosi orice sapun obisnuit pentru aceasta zona, ci opteaza pentru un gel intim potrivit pentru tine. De asemenea, medicii nu recomanda dusurile intime interne si irigatoarele, pentru ca acestea pot tulbura flora naturala a vaginului. Drept urmare vei fi mai vulnerabila in fata bacteriilor si a infectiilor.
6. Alege hainele potrivite
Este mai bine sa folosesti tesaturi lejere si din bumbac care permit circulatia aerului. Hainele stramte genereaza un mediu umed si cald in interiorul corpului care duce la infectii fungice. Mai ales dupa ce faci sport, schimba lenjeria intima si hainele.
7. Fii atenta cand folosesti toaletele publice
O greseala pe care trebuie sa o eviti este atunci cand folosesti toaletele publice. Se poate intampla sa nu le dezinfectezi bine inainte de a le folosi. Acolo exista un risc mare de infectii.
8. Nu sari peste controlul regulat la medicul ginecolog
Chiar daca respecti toti pasii pentru o igiena intima corecta, este indicat sa mergi la controlul obisnuit la ginecolog, o data la 6 luni sau un an. Acesta va efectua analizele periodice, un control si un test Papanicolau.
Ce inseamna cand primesti un rezultat „anormal” al testului Papanicolau?
Acestea sunt cateva dintre sfaturile de care este bine sa tii cont pentru ramane mereu proaspata, curata si ingrijita! Tine minte: o igiena intima bine facuta inseamna o femeie sanatoasa!
Foto: depositphotos.com