Implantul mamar poate cauza cancer?

1
De Ingrid David
20 feb. 2019

O forma rara de cancer a fost depistata la multe femei care au suferit o operatie de implant mamar. Nu este vorba de cancer de san, ci de limfom anaplazic cu celule mari, boala care afecteaza celulele sistemului imunitar.

Sute de femei din SUA au fost diagnosticate pana acum cu limfoame anaplazice cu celule mari, a anuntat Administratia pentru Alimentatie si Medicamente, celebra FDA. Dintre acestea, cel putin noua au murit ca rezultat al cancerului  respectiv. Institutia americana a avertizat de altfel ca femeile cu implanturi mamare au un risc crescut de a dezvolta un limfom anaplazic de celule mari, comparativ cu femeile care nu au trecut printr-o interventie de augmentare mamara. „Speram ca aceasta stire le va determina pe femei sa se informeze mai atent in legatura cu implanturile de san“, a spus agentia, citata de CNN.

Medicii au fost avertizati

In aceste conditii, FDA a trimis deja o scrisoare de avertizare tuturor medicilor care efectueaza astfel de interventii chirugicale. In document, cadrele medicale sunt informate despre legatura descoperita intre implanturi si limfomul anaplazic cu celule mari. „Ne dorim ca medicii sa fie constienti de aceste riscuri si sa fie mai atenti la pacientele care acuza umflaturi, inflamatii sau noduli durerosi in jurul implanturilor”, a transmis FDA.

Sunt supuse unui risc mai mare de boala pacientele care si-au ales implanturi cu o suprafata „texturata“. Se pare ca multi medici chirugi plasticieni agreeaza mai degraba acest tip de implanturi  pe motiv ca se fixeaza mai bine decat cele netede.

Se estimeaza ca aproximativ 11 milioane de femei din toata lumea au implanturi la san

Simptomele variaza de la roseata in zona sanului la umflaturi, asa ca daca ai facut o operatie de augmentare mamara si ai astfel de stari, trebuie sa mergi urgent la medic.

Medicii sustin ca daca afectiunea este descoperita la timp poate fi tratata cu rezultate satisfacatoare. Cea mai la indemana metoda de tratare este indepartarea implantului si a capsulei care se formeaza in jurul acestuia.

Problema nu este noua, insa abia acum autoritatile de peste Ocean au reusit sa puna la punct un studiu complet, pe baza informatiilor obtinute de la mai multe paciente. Totusi, inca de acum un deceniu, oamenii de stiinta presupuneau ca legatura dintre implantul mamar si aparitia limfomului ar putea fi explicata prin faptul ca sistemul imunitar reactioneaza la prezenta unui „corp strain” sau al tesuturilor vecine deteriorate ca urmare a reactiei toxice cu materialul implantului.

Si medicii francezi au semnalat acest tip de cancer

…si au facut legatura dintre el si interventia chirurgicala de la sani. Specialistii din Hexagon sustin insa ca boala poate sa apara la 10- 15 ani de la momentul introducerii implantului in organism, dar nu exclud si evolutii fulminante.

Pana acum se stia ca implanturile mamare saline, sau din silicon, nu erau vinovate in vreun fel de imbolnavirea de cancer mamar. Cel putin asa arata o meta-analiza care a combinat rezultatele a 10 studii si care a evidentiat ca nu se poate vorbi despre o crestere a riscului de cancer la san in randul femeilor cu implanturi mamare.

Foto: Shutterstock.com