Ingredientul care scade rapid colesterolul rau si combate constipatia

1
De Cristina Tudor
4 mai 2021

Acest ingredient creste numarul bacteriilor benefice din intestine si se poate combina in multe feluri, reprezentand o gustare sanatoasa si versatila.

LDL este asa numitul „colesterol rau” si iti creste riscul de a dezvolta boli de inima. Daca LDL este peste 190 mg/dl este considerat foarte mare. HDL este ”colesterolul” bun si te protejeaza sa nu faci boli de inima. Asa ca o valoare mare a acestuia inseamna un risc mic.

Alimentele cu fibre scad colesterolul

Ovazul este foarte bun pentru inima. Bogat in beta glucan, un tip de fibra care ajuta la reducerea colesterolului, este puternic antioxidant si adjuvant in terapiile antitumorale, reduce educe nivelul seric al colesterolului total, al LDL si creste nivelul HDL, regleaza nivelul glicemiei prin cresterea sensibilitatii receptorilor celulari insulinici.

Tot ovazul are un grad uluitor de satietate, multumita fibrelor din compozitia sa. Ajuta la o buna functionare a digestiei. Ovazul contine atat fibre solubile, cat si insolubile, care se completeaza reciproc pentru a va echilibra digestia.

Ovazul este foarte bogat in nutrienti. Contine Omega-3, acizi grasi, acid folic si potasiu.

In plus, va tine in frau nivelul glicemiei, asta il face un candidat la titulatura de aliment care previne riscul diabetului de tip 2. Foarte important este sa consumati fulgi de ovaz nearomatizati, intrucat acestia contin cantitati mari de zahar, arome si chimicale. Luati fulgi de ovaz simpli, pentru a-i amesteca in iaurt, iata astfel cum veti avea un mic dejun sanatos, satios si nutritiv.

„Fibrele nu se transforma in grasimi indiferent de combinatiile alimentare pe care le faci! Fibrele sunt, daca vrei, un fel carbohidrati care provin din plante. Fibrele sunt de doua feluri – fibre alimentare solubile si fibre insolubile. Fiecare categorie vine cu plusurile ei. Pe de parte, fibrele au un aport caloric scazut, inca un motiv in plus sa spunem ca sunt foarte sigure din punctul de vedere al siluetei!”, explica Dr. Cornel Brotac, Medic Specialist Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie.

Fibrele solubile in apa contribuie la reducerea nivelului de colesterol si al glicemiei, fiind extrem de satioase.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.