Ingredientul care te protejeaza de anxietate, dar si de durere si inflamatie. Ar trebui sa-l consumi zilnic

1
De Georgiana Dorobantu
23 aug. 2024

In prezent, macronutrientii (grasimile, carbohidratii si proteinele) si micronutrientii (minerale, vitamine si fitochimicale) au devenit subiecte de interes in neuropsihiatrie, ramura medicinei care se ocupa cu tulburari mentale atribuite bolilor ale sistemului nervos.

Cautarea de alimente care restaureaza echilibrul chimic al creierului si refac nivelul neurotransmitatorilor a dus la o abordare interdisciplinara a neurostiintei nutritionale.

Potrivit unui raport publicat in jurnalul de specialitate Nutrients, citat de mindbodygreen.com, „de acum inainte, psihobioticele, diferite alimente de origine animala, fructele, plantele comestibile si botanice vor fi privite ca surse naturale de neurotransmitatori.”

Desi numeroase persoane reusesc sa-si gestioneze anxietatea numai prin medicatie, nutritionista Liana Werner-Gray, autoarea cartii „Anxiety-Free With Food”, citata de Mind Body Green, considera ca medicatia singura, fara rezolvarea unor posibile deficiente nutritionale, nu poate duce la gestionarea pe termen lung a simptomelor. Daca cineva isi ia medicamentele, dar continua sa aiba o dieta nesanatoasa, dezechilibrele fizice care stau la baza anxietatii nu fac decat sa se inrautateasca, spune medicul.

De ce este benefic ghimbirul pentru gestionarea anxietatii?

Ghimbirul este rizomul plantei cu acelasi nume si este cunoscut pentru proprietatile sale medicinale. Face parte din aceeasi familie precum cardamomul si turmericul.

Pe langa faptul ca este folosit pentru aroma sa deosebita, pe care o ofera atat preparatelor de origine asiatica, precum si unor deserturi sau bauturi, ghimbirul are mult mai multe beneficii.

5 lucruri obositoare pe care le faci cand suferi de anxietate

De fapt, studiile au aratat ca ghimbirul are o multime de proprietati terapeutice si de preventie. Exista dovezi care ii atesta eficacitatea ca ingredient antioxidant si antiinflamator. Este cunoscut pentru faptul ca scade markerii asociati cu stresul oxidativ, precum inflamatia, umflaturile si durerea, si este folosit de mii de ani pentru a trata astfel de afectiuni. Un alt efect dovedit este acela de a reduce senzatia de greata, ceaiul de ghimbir putand fi consumat si in sarcina.

De asemenea, studii pe animale au aratat ca ghimbirul poate creste nivelul de serotonina si, prin urmare, reduce anxietatea.

Cu aroma sa proaspata si gustul usor picant, ghimbirul este unul dintre cele mai consumate condimente din lume. Rasina din rizomii sai contine multe componente bioactive, iar specialistii considera ca acesta este motivul pentru care are efecte farmacologice si fiziologice remarcabile.

Interesul pentru studierea ghimbirului a crescut in ultimii ani. Din cercetarile stiintifice stim acum ca ghimbirul are efect antiinflamator prin suprimarea actiunii COX-2, enzima responsabila pentru umflare si durere, dar si prin inhibarea biosintezei mediatorilor de inflamatie, prostaglandina si leucotriena.

Semnale fizice pe care le poti simti in corp cand suferi de stres si anxietate. Au fost confundate cu infarctul

Efectele anxiolitice (anti-anxietate) ale ghimbirului au fost demonstrate de studii realizate in anii ’90 si la inceputul anilor 2000.

Avand in vedere ca are atat de multe beneficii, ghimbirul ar trebui sa devina un ingredient de baza in bucataria ta. Il poti include in alimentatia ta in diferite moduri, fiind foarte versatil.

De exemplu, taie-l in feliute si fierbe-l pentru a obtine un ceai de ghimbir, pune o bucatica in smoothie-ul tau sau adauga ghimbir ras in preparatele tale, de la tocanite, stir-fry sau chiar deserturi precum turta dulce sau inghetata.

Iar daca nu ai idei, nutritionista Liana Werner-Gray propune o reteta delicioasa si sanatoasa de smoothie verde ce contine ghimbir si multe alte ingrediente nutritive excelente. Iata cum se prepara:

Ingrediente pentru smoothie verde:

1 castravete
1 mar verde sau un sfert de cana de ananas bucati
3 bete de telina apio
1/2 cana cu frunze de kale
1/2 cana cu frunze de spanac
1 cana cu germeni de broccoli
1 pumn de frunze proaspete de patrunjel
1/2 de lamaie, decojita
1 bucata de ghimbir de marimea degetului mare

Amesteca toate ingredientele in blender pentru a obtine un smoothie cremos. Daca vrei ca smoothie-ul sa nu contina zahar, nu mai adauga marul (sau ananasul).

Foto: depositphotos.com