Ca in fiecare an, nutritionistii atrag atentia tuturor celor care nu vor sa puna rapid cateva kilograme in plus asupra regulilor dupa care ar trebui sa cumpere alimentele si sa le gateasca pentru Sarbatori.
Asadar, cuvantul de ordine este cumpatarea. Fara excese alimentare sau de alcool, iar dulciurile din comert ar trebui evitate. Un ingredient minune ar trebui folosit preponderent la desertul de casa.
Indulcitorul pe baza de stevia face minuni intrucat ne scapa de zahar, cel responsabil de cresterea indicelui glicemic. Se poate folosi cu succes in cozonac, pasca sau alte prajituri, deoarece rezista la copt si nu isi schimba gustul. Este o varianta excelenta in contextul actual, cand trebuie sa fim cumpatati cu caloriile.
Masa de Paste. Reguli de nutritie pentru a evita ingrasarea
Iar daca vreti neaparat sa cumparati, luati din sectoarele de dulciuri destinate diabeticilor. La numarul de calorii, poate ca dulciurile diabeticilor sunt similare cu cele clasice, insa neexistand zahar, nu mai creste glicemia, un lucru important cand sunt multe feluri de mancare la masa, fara sa mai luam in calcul si alcoolul.
“Pastele este un motiv de sarbatoare, inclusiv culinara, iar obiceiul romanesc este sa avem masa plina cu de toate. Pana aici totul bine si sanatos, dar combinatiile alimentare si cantitatile nu sunt cele potrivite. Acest ”cu de toate” domina obiceiurile alimentare ale romanilor, de la shaorma la masa de Paste. De obicei, suntem mult mai putin atenti in perioada de Sarbatoare la tot ce facem, suntem mai cheltuitori decat de obicei. Asa ca mai intai de toate, trebuie sa citim eticheta produselor pe care le cumparam, mai ales daca acestea sunt preambalate.
Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.
Foto: Unsplash.com.