Stiai ca doar 1% dintre femei discuta cu medicul ginecolog despre ingrijirea intima?

1
De Teodora Tirca
15 aug. 2020

Au ajuns in redactia noastra rezultatele unui studiu* realizat de Libresse in luna mai 2020 despre aspiratiile, imaginea de sine si felul in care femeile din Romania privesc menstruatia si problemele intime.

Din aceste rezultate reiese ca si acum, in 2020, cele mai multe dintre femei se feresc sa discute deschis despre problemele lor intime, un subiect pe care il considera „rusinos”. Inca de cand eram adolescente am simtit aceasta teama si jena de a ne exprima deschis cu privire la corpul nostru, la schimbarile prin care trece, iar afectiunile precum bolile cu transmitere sexuala au fost dintotdeauna o povara pe care am dus-o singure.

Ma bucura faptul ca Libresse a creat, in urma cercetarilor sale, campania #PovestileDinNoi, prin care le incurajeaza pe femeile din Romania sa vorbeasca despre trairile si emotiile lor, sa arate cat de puternice si de increzatoare sunt si cat de valoroasa este feminitatea lor.

Sanatatea vaginului: 7 lucruri pe care trebuie sa le stii

Acest lucru imi aminteste de o experienta de acum 10 ani, pe care nu am putut sa o uit niciodata.

Vorbeam cu o prietena buna si din senin a inceput sa planga panicata, pentru ca avea niste simptome suparatoare de care ii era rusine: mancarimi vaginale, senzatie de arsura, disconfort in timpul actului sexual. Cel mai probabil avea o boala cu transmitere sexuala, insa despre care a vorbit doar cu mine, abia atunci cand nu a mai putut suporta simptomele.

Atunci cand i-am spus ca trebuie sa-i marturiseasca partenerului ei ce se intampla si sa mearga impreuna la medic, expresia ei faciala s-a preschimbat in groaza: nu voia ca prietenul ei sa afle acest lucru „rusinos” despre ea, chiar daca el contruibuise la afectiunea de care suferea. Se temea ca nu o va mai gasi „atragatoare”, ca poate chiar va rupe relatia cu ea. Imi amintesc cat de mult m-a revoltat atitudinea ei, dar si cat de mult am compatimit-o, pentru ca nici eu nu eram intotdeauna capabila sa vorbesc despre probleme ce tineau de zona intima.

Am convins-o cu greu sa mearga la un medic ginecolog, care i-a prescris tratament si pentru partener.

Oricat de groaza i-a fost de aceasta procedura, in cele din urma problemele s-au rezolvat intr-un mod mai simplu decat se astepta: medicul i-a oferit informatii pretioase despre bolile cu transmitere sexuala, prevenirea unei sarcini nedorite, ce inseamna un ciclu menstrual sanatos etc. La randul lui, prietenul ei a fost receptiv si a urmat tratamentul prescris de medic.

Asa cum se arata in concluziile studiului Libresse, teama si rusinea de a vorbi despre ceea ce se intampla cu corpul nostru poate avea consecinte profunde: lipsa informarii si a ingrijirii intime corecte, precum si imposibilitatea depistarii la timp a unei afectiuni, ne poate pune in pericol sanatatea.

Tot sentimentul de jena le impiedica pe prietenele tale si pe ale mele sa mearga regulat la un control ginecologic – majoritatea femeilor pe care le cunosc merg la ginecolog doar daca au simptome pe care nu le mai pot suporta. Am o prietena in varsta de 28 de ani care mi-a marturisit ca nu a fost niciodata la un medic ginecolog.

Femeile prefera sa se informeze din surse nevalidate si sa se trateze „dupa ureche” atunci cand au probleme in zona intima.

Cele mai multe dintre ele sufera in tacere. Acest lucru este fundamental gresit: nu iti afecteaza doar sanatatea pe termen scurt si lung, ci si increderea de sine, modul in care iti intelegi si iti respecti propriul corp.

Nu mai este un secret ca noi femeile trecem printr-o diversitate enorma de stari si emotii pe parcursul unei singure zi: suntem fericite, suntem anxioase sau triste, suntem coplesite si neintelese.

Tinem totul in noi pentru ca nu vrem sa fim „prea sensibile”, ne-am saturat de aceasta eticheta care ne face sa ne indoim de toate starile si actiunile noastre. Insa reprimarea si negarea emotiilor noastre duce la o lipsa de incredere in privinta tuturor rolurilor pe care o femeie le indeplineste in societate.

Intrebari pe care nu ar trebui sa te jenezi sa i le adresezi medicului ginecolog

Iar societatea noastra are nevoie de femei puternice, de femei echilibrate si sanatoase emotional – de aceea campania Libresse #PovestileDinNoi si-a propus sa transforme conversatia despre zona intima de la stadiul de tabu la cel de normalitate.

Vorbeste cu medicul tau ginecolog despre orice problema intima, cere-i sfaturi cu privire la sanatatea vaginala, prevenirea infectiilor, usurarea simptomelor menstruale etc. Vorbeste cu partenerul tau, pentru ca problemele din viata voastra sexuala nu sunt doar ale tale. Si, daca ai copii, gaseste o modalitatea de a normaliza aceste discutii cu ei, astfel incat fiica ta sa nu mai fie nevoita sa traiasca in rusine.

* Studiul Libresse, care prezinta o analiza in profunzime a preocuparilor si temerilor cu care se confrunta femeile, a fost realizat pe un esantion reprezentativ de 505 de femei, din mediul urban, in luna mai 2020.

Brandul Libresse face parte din portofoliul companiei Essity, o companie internationala de top in domeniul igienei si sanatatii care are ca scop imbunatatirea starii de bine cu ajutorul produselor si serviciilor sale, esentiale pentru viata de zi cu zi.

Foto: Getty Images.