Dormi bine? Aproape 30% dintre adulti au probleme pe termen scurt cu somnul si in jur de 10% au tulburari de lunga durata ale somnului, astfel ca un numar mare de oameni ar raspunde negativ la aceasta intrebare.
Specialistii consultati de Mind Body Green analizeaza genetica somnului si ce putem face pentru a-l imbunatati.
In general, oamenii vor sa stie daca sunt predispusi la dezvolte o boala (de exemplu, cancerul de san sau Alzheimer) pentru ca exista un caz in familia lor sau daca isi pot configura stilul de viata si mediul in care traiesc intr-un mod care sa depaseasca riscul genetic.
In cazul unor afectiuni, cercetatorii au descoperit ca mediul joaca un rol incredibil de puteric. De exemplu, doar aproximativ 5% din cazurile de cancer pot fi explicate doar pe baza mostenirii genetice.
Dar in privinta somnului? Sunt unele persoane predestinate sa doarma prost din cauza ADN-ului lor sau mediul si stilul de viata ne afecteaza odihna mai mult decat ne dam seama?
Joshua Tal, specialist in psihologia somnului, crede ca „ideea ca dormi prost se datoreaza geneticii”. Cu alte cuvinte, daca ai un parinte sau un bunic care are probleme cu somnul, crezi ca esti mai predispus sa patesti la fel.
„Exista multe cercetari care arata ca genele joaca un rol in perioada, durata, cantitatea si calitatea somnului”, spune Nishi Bhopal, psihiatru si specialista in medicina somnului. „Stim ca genele influenteaza cat de mult somn ii trebuie unei persoane si perioada somnului, adica daca este o pasare de noapte sau o persoana matinala”, adauga ea.
Potrivit acesteia, genetica poate influenta intre 31 si 58% din riscul unei persoane de a avea insomnie, desi inca mai e mult de cercetat pe aceasta tema.
Trucul de pe TikTok care te ajuta sa invingi insomnia si sa adormi imediat
Cum rezolvi problemele cu somnul
Desi exista factori genetici care influenteaza relatia cu somnul, nu inseamna ca esti „sortit” sa dormi prost.
Se stie ca, in general, modul in care traim are un impact puternic asupra sanatatii noastre. De exemplu, un studiu important publicat in 2020 a aratat ca factorii care tin de stilul de viata pot reduce riscul de deces prematur cu 38% indiferent de genetica. Somnul nu face exceptie. „Genele nu sunt destinul nostru. Chiar daca cineva are gene care predispun la insomnie, nu inseamna ca este menit sa aiba insomnie. Cu masuri de prevenire si interventie, exprimarea genelor poate fi modificata”, spune Bhopal.
„Poti sa ai o gena pentru o anumita boala, dar asta nu inseamna ca ea este activa. Este mai degraba o samanta a genei”, a explicat Tal. Anumiti factori de stres pot activa gena, dar acest lucru depinde de elemente genetice si de mediu. „Asta inseamna ca a avea o predispozitie genetica nu echivaleaza cu a avea un somn oribil. Inseamna ca ai un risc pentru asta”, subliniaza el. Prin urmare, calitatea somnului este macar partial sub controlul nostru.
5 moduri de a-ti imbunatati somnul
Asadar, cum iti imbunatatesti mediul astfel incat sa-ti reduci sansele de a suferi de insomnie sau pentru a-ti imbunatati somnul? Iata cinci sfaturi de la care sa incepi:
1. Schimba-ti modul de a gandi
Daca iti pui in cap ca dormi prost si te obisnuiesti cu ideea asta, nu rezolvi nimic. „Daca cineva crede ca e un insomniac, atunci incepe sa adopte un comportament care ii inrautateste somnul, folosind cafeina, alcool sau medicamente pentru a ramane treaz ziua dupa noptile dormite prost”, explica Bhopal.
„Problema somnului poate fi genetica la inceput, dar de obicei e tinuta in viata de ganduri si de obiceiurile noastre legate de somn”, adauga Tal.
Pentru a iesi din acest cerc vicios, incearca sa faci un pas in spate si sa intelegi ca toti suntem diferiti. Unele persoane se streseaza mai putin, altele mai mult. Unii oameni mananca mai putin, altii mai mult. Asigura-te ca organismul tau stie cat somn iti trebuie si cu timpul iti va fi mai usor sa-ti construiesti o rutina sanatoasa a somnului.
2. Ai grija la igiena somnului
Uneori, pentru imbunatatirea somnului trebuie doar sa te intorci la elementele de baza si sa-ti verifici igiena somnului. Asta include obiceiuri precum mentinerea unui program regulat de somn, reducerea consumului de alcool si cafea, expunerea la lumina si intuneric in momentele potrivite si efectuarea de miscare.
Grija la alimentatie inainte de culcare si folosirea unui supliment de calitate pot avea, de asemenea, un efect important asupra somnului.
3. Verifica problemele medicale subestimate
„Cand cineva are probleme cu calitatea somnului, trebuie sa se asigure ca nu exista probleme medicale”, spune Bhopal. Asta include tulburari ale somnului precum apneea, epilepsia, sindromul picioarelor nelinistite si alte afectiuni, precum si medicamente care pot afecta somnul.
Efectele distructive ale insomniei pe termen lung. Remedii si recomandari
4. Incearca terapia cognitiva
„Terapia cognitiv comportamentala pentru insomnie chiar functioneaza”, spune Tal. De fapt, el a constatat ca poate fi eficienta la aproape 90% din oameni si benefica pentru toate tipurile de pacienti care au probleme cu somnul.
5. Nu exista somn perfect
„Este important sa ne amintim ca nevoia de somn si calitatea acestuia fluctueaza si ca nu exista somn perfect. Concentreaza-te pe ceea ce poti imbunatati, dar nu trebuie sa-ti faci griji pentru o noapte dormita prost din cand in cand”, spune Bhopal.
Foto: Freepik.com