Dr. Jennifer Garrison, o cercetatoare de renume care conduce Institutul Buck pentru Studii asupra Imbatranirii, avertizeaza ca menopauza modifica echilibrul hormonal al organismului si duce la un declin rapid.
In cadrul unei conferinte care a avut loc in San Diego, California, specialista a spus ca femeile care intra la menopauza in jurul varstei de 40 de ani, si nu la varsta de 51 de ani, care este media de varsta pentru instalarea menopauzei, sunt predispuse sa imbatraneasca mai repede.
Ce face Sandra Bullock pentru a arata mai tanara
Menopauza este un proces natural al imbatranirii, care se instaleaza atunci cand ovarele incep sa produca mai putin estrogen. De-a lungul timpului au fost realizate putine studii care sa evidentieze de ce se intampla acest lucru si care sunt riscurile asupra sanatatii.
Femeile care intra la menopauza mai tarziu tind sa traiasca mai mult
„Cand o femeie se apropie de varsta de 30 de ani, restul tesuturilor din corpul sau functioneaza la cea mai buna capacitate, dar ovarele sale arata deja semne de imbatranire”, a spus Dr. Garrison in conferinta gazduita de CNN, citata de Daily Mail.
„Cu toate acestea, cele mai multe femei afla despre ovare si functia ovarelor cand le folosesc pentru prima data si afla ca sunt geriatrice. Studiile arata ca femeile care intra la menopauza mai tarziu tind sa traiasca mai mult si corpul lor are o capacitate mai mare de reparare a ADN-ului lor”, spune medicul.
3 bauturi care iti imbatranesc creierul mai repede
„Dar femeile care au menopauza in mod natural inainte de varsta de 40 de ani sunt de doua ori mai predispuse sa moara mai devreme, comparativ cu cele care intra in mod natural la menopauza dupa varsta de 50 de ani”, adauga specialista.
In timpul menopauzei – care se poate instala oricand, intre varstele 40 si 58 de ani – organismul trece prin schimbari hormonale majore pentru ca ovarele nu mai produc aceeasi cantitate de estrogen si progesteron.
In prima faza, menopauza se manifesta prin bufeuri, transpiratii nocturne, uscaciune vaginala, schimbari ale starii de spirit precum si alte simptome.
Dar acest proces poate avea si efecte pe termen lung asupra sanatatii, printre care si osteoporoza. De asemenea, poate duce la cresterea in greutate, care la randul sau provoaca alte probleme de sanatate, asa cum sunt afectiunele cardiace.
Dupa ce o femeie intra la menopauza, corpul ei imbatraneste mai repede
Garrison avertizeaza ca „odata ce ovarele nu mai functioneaza si functia de reproducere este oprita, sunt o serie de hormoni foarte importanti pe care ovarele nu ii mai produc si care au rol major in sanatatea intregului organism.”
„Dupa ce o femeie intra la menopauza, in esenta corpul ei imbatraneste mai repede si acest lucru creste riscul aparitiei unei serii de probleme de sanatate – precum declinul functiei cognitive, accident vascular, afectiuni cardiovasculare si osteoporoza”, adauga specialista.
„Dupa menopauza, riscul tuturor acestor afectiuni creste dramatic”, avertizeaza medicul.
Garrison a pus bazele unei fundatii de cercetare, numita Consortiul Global pentru Egalitate si Longevitate Reproductiva, pentru a investiga efectele menopauzei asupra sanatatii femeilor.
4 lucruri sanatoase pe care un medic le face in fiecare dimineata
Cercetarile sale curente incearca sa descopere daca exista o legatura intre semnalele chimice transmise de creier si momentul instalarii menopauzei, dar si cum pot fi influentate aceste procese.
In timpul conferintei, Garrison a dat vina pe lipsa sustinerii financiare a studiilor cu privire la menopauza, de-a lungul anilor.
Ea a spus ca se stiu foarte putine despre motivele pentru care ovarele imbatranesc mult mai repede decat alte parti ale corpului, precum si motivele pentru care numarul si calitatea ovocitelor din ele scad odata cu varsta.
Foto: depositphotos.com